Tisíce dětí se nemusí dostat na vysněnou školu. Potíže s kapacitou byly už loni

Deváťačka Šarlota Tlapáková z Chrasti na Chrudimsku se hlásila do Litomyšle na obor Předškolní a mimoškolní pedagogika a na stejné místo na lyceum, avšak neúspěšně. "Byl docela velký zájem a podle mě ty zkoušky byly docela těžké," uvedla Šarlota. Svého snu se nevzdává a okamžitě podala odvolání. "Čekám, jestli to vyjde nebo nevyjde," dodala.

Stejně jako ostatní musela absolvovat jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, které připravilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). "Letos se k přijímacím zkouškám na čtyřletých oborech přihlásilo skoro 90 tisíc žáků a přijímací zkoušky jich tak absolvovalo zhruba o 9 000 více, což je nárůst o 11 procent," uvedl ředitel CERMATu Miroslav Krejčí.

[chooze:article;value:500214]

Oproti loňskému roku se zhoršily výsledky žáků v matematice. "Vidíme sestupnou tendenci na výsledcích matematiky, takže stejně, jako to kleslo v minulých dvou letech, to kleslo i letos. A bude předmětem analýzy, proč se tak děje," doplnil Krejčí.

Více přihlášek eviduje i Unie školských asociací ČR. "Musíme vyhodnotit víc přihlášek a rozhodovat o přijetí ve stávajících kapacitách, které máme k dispozici," přiblížil předseda unie Jiří Zajíček.

Jednotná přijímací zkouška ale není jediné kritérium pro přijetí. "Školy mají povinnost zohlednit prospěch, ale míra toho zohlednění je na každé škole. A dále mají školy možnost zvolit další část přijímacích zkoušek, do této školní části si můžou dát, co uznají za vhodné, tedy další testy, pohovory, případně zohlednit výsledky olympiád," vysvětlil Krejčí. O přijetí či nepřijetí pak rozhodují ředitelé jednotlivých škol.

Náročnost

Dostat se na vybranou školu tak může být rok od roku těžší a těžší. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu uchazečů stoupají i nároky na přijetí. Třeba na pražské Obchodní akademii Heroldovy sady musel mít letos uchazeč, aby se dostal v prvním kole, minimálně 76 bodů. Před pěti lety, tedy v roce 2019, ale stačilo bodů 60. Stoupl také počet přihlášek. V roce 2019 jich škola evidovala 281, letos už je číslo téměř dvojnásobné, a to 528. V letošním roce navíc škola navýšila kapacitu o 20 míst.

[chooze:article;value:502062]

Gymnázium Slovanské náměstí v Brně letos přijalo na všeobecný obor 30 žáků, poslední přijatý měl téměř 117 bodů, přibližně 50 žáků pak v prvním kole neuspělo. V roce 2019 k úspěšnému přijetí stačilo 88 bodů.

Oproti tomu třeba na Gymnáziu Jana Keplera v Praze je bodový zisk potřebný k přijetí konstantní. Letos to bylo téměř 123 bodů, v roce 2019 pak 115.

Také u odborného vzdělání počet potřebných bodů stoupá. K přijetí na obor Provoz a ekonomika dopravy na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci potřeboval letos žák alespoň 40 bodů, v roce 2019 to bylo o polovinu méně. Dvojnásobně tam také stoupl počet zájemců.

Každá škola má ale jinou bodovou škálu. Některé školy totiž k jednotným přijímacím zkouškám přidávají i jiná kritéria. Třeba na gymnáziích se často přihlíží kromě prospěchu i třeba k výsledkům ze školních olympiád.

Co dělat v případě nepřijetí

Pokud přijímací testy dítěte nedopadly podle představ a nedostalo se na žádnou ze škol, na které dávalo přihlášku, nezoufejte. Podle ministerstva školství je ve středním školství stále hodně volných míst, a to dokonce víc, než je uchazečů.

[chooze:article;value:499696]

Například na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové přijímají 150 žáků. A vedení školy doporučuje podat odvolání každému, kdo se umístil až do 220. místa. "Odvolání se podává k rukám ředitele příslušné školy, která rozhodnutí o nepřijetí vydala," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Lubomíra Černá.

Na odvolání nesmí chybět název a adresa školy, důvody, proč by vaše dítě mělo být přijato, podpis a jméno zákonného zástupce a adresa, kam má být rozhodnutí doručeno.

Pokud odvolání nevyjde na žádnou ze škol, sledujte stránky ostatních škol nebo krajského úřadu. Tam jsou průběžně aktualizovány seznamy škol, které pořádají druhé kolo přijímaček. Nyní jich je po celé republice 82.

I když to zatím nevyšlo na vysněnou školu, volných míst ve středním školství je pořád dostatek. Na gymnáziích a středních odborných školách mohou přijmout ředitelé přes 118 500 nových žáků, ale deváťáků končí o 12 tisíc méně. V Královéhradeckém kraji vychází letos 5601 deváťáků, volných míst je o 3840 víc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.