Tisíce dětí z Tachovska jsou bez lékaře. Pediatr skončil ve vazbě, další nepřijímají

Bezmoc a frustrace. Nešťastní nejsou na Tachovsku jen pediatři, ale především rodiče. "Uvidíme, jak se to vyvrbí, jestli nás někdo vezme," řekla jedna z oslovených žen. "Teď nám končí jedna lékařka, ta jde do důchodu. Jeden lékař měl problémy se zákonem, takže teď je to hodně špatné," popsal dotázaný muž.

Lékařské potvrzení od pediatra teď potřebují deváťáci k přihlášce na střední. Ředitelé prý situaci chápou. "To potvrzení může dodat kdykoliv potom, pokud k tomu má objektivní důvod," sdělil zástupce ředitele Střední odborné školy Stříbro David Junek. "Teď budeme mít lyžařský výcvik, takže rodiče prostě napíší, že děti jsou v pořádku," poradil ředitel Základní školy Bor Daniel Koblen.

[chooze:article;value:539542]

O problému jednali už zástupci kraje, obcí i zdravotní pojišťovny, která se ze zákona musí o své pojištěnce postarat. "Vzniklá situace je velmi nestandardní. Přesto se začala řešit v podstatě ihned, a to jak na úrovni obce, kraje, tak i VZP. VZP v tuto chvíli komunikuje se všemi pediatry v okolí," informovala mluvčí VZP Viktorie Plívová.

"My jsme jako kraj v naší krajské nemocnici rozšířili dětskou ambulanci ve Stodě, abychom pomohli ostatním dětským lékařům z Tachovska," uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Pediatr z Tachovska, který je ve vazbě, už umožnil přístup ke kartám svých pacientů, aby se mohli registrovat u jiných lékařů. Problém je, že ti nemají volné kapacity. Nejhorší situace je ve Stříbře, kde na přibližně 3000 dětí zůstal pouze jeden pediatr.

"Žádají nás o registraci, ale bohužel kapacita naší ordinace je v tuto chvíli ne plná, ale přeplněná. Troufnu si říct, že tři až čtyři pediatři tady v okrese minimálně chybí," má jasno lékařka Pavla Šandová.

Podle tachovského starosty by pomohla třeba změna systému vzdělávání mladých pediatrů. "V současné době se mohou zaškolovat pouze na akreditovaných pracovištích a my bychom potřebovali, aby se ti mladí lékaři doškolovali v ordinacích praktického lékaře," uzavřel starosta Tachova Petr Vrána (Volím Tachov).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.