Tisíce domácností budou v zimě bez plynu. Lidem po povodních musí pomoci vláda

Ministři za KDU-ČSL Marian Jurečka, Marek Výborný a Petr Hladík vyrazili do povodní zasažených oblastí na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku, aby se seznámili s aktuální problematikou v regionu a dohodli s tamními zástupci další pomoc.

"My teďka odbavujeme mimořádnou okamžitou pomoc. K dnešnímu ránu máme vyplacených už 100 milionů korun," prohlásil ve čtvrtek dopoledne ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Další kroky podle něj ale budou muset následovat.

"Budeme muset vyřešit to, jakým způsobem lidem zabezpečit topení, protože zde už začíná zima, i to, jakým způsobem uhradíme vícenáklady na elektřinu, které přinesou vysoušeče a přímotopy. A budeme muset vyřešit i zásobování plynem," řekl Jurečka.

[chooze:article;value:575638]

"My už teď víme, že několika tisícům odběrných míst v zimě plyn nepoteče. Hledáme alternativní řešení," dodal pak k problematice s plynem ministr životního prostředí Hladík.

Vláda podle Jurečky musí vyřešit také to, kolik vydá na demolice a opravy poškozených domů a jak podpoří náhradní bydlení v zasažených oblastech. Pomoc podle něj budou potřebovat také firmy a živnostníci.

Ministr životního prostředí Marek Výborný pak zdůraznil, že je nutné už nestavět v aktivní záplavové zóně. Volné pozemky by podle něj mohl poskytnout Státní pozemkový úřad. Rizikové pozemky by pak měl vykoupit stát.

Po povodních zmizely silnice i mosty. Jejich opravy budou stát miliardy korun (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.