Tisíce evakuovaných na Rhodu. Lidé spí v ulicích, některé hotely lehly popelem

"Situace je velmi vážná na jihu Rhodu, podle delegátů jsou některé hotely úplně vyhořelé. V našem hotelu je část turistů z jiných hotelů, nemají věci, vůbec nic. Delegáti z cestovek dělají vše pro to, aby se postarali o lidi z oblasti, které zasáhl požár," hlásí z místa reportérka TV Nova.

Lesní požár, který původně vypukl ve střední části řeckého ostrova, se kvůli silnému větru šíří nekontrolovaně dál už několikátým dnem. Úřady evakuovaly asi 30 tisíc lidí, informoval portál Spiegel. Na dovolené jsou i tisíce turistů z Česka, evakuovat se musely stovky z nich. 

"Řecké úřady nás ujistily, že během evakuace nebyl nikdo zraněn. Situace v místě zůstává komplikovaná," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:514405]

Problémy jsou však s náhradním ubytování, kterého není dostatek. Někteří cizinci tak museli přespat na ulici. Stalo se to i rodině z Belgie, píše list Niewsblad. "Dostali jsme ručníky a museli jsme přespat venku na parkovišti. Naši situaci nikdo nebere vážně, zaměstnanci hotelu si v klidu popíjeli v baru," říká Evelien Temmermanová, maminka dvou malých dětí.

Evakuované, na které už nezbyly náhradní hotely, svážejí i do školních tělocvičen nebo na stadiony. 

Řecké ministerstvo zahraničí zřídilo trojici krizových linek v angličtině. "Nepřetržitě funguje také nouzová linka našeho velvyslanectví v Athénách: +30 694 4733 769," píše česká diplomacie.

Kvůli požáru na Rhodosu evakuovali desítky Čechů. Oheň není pod kontrolou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.