Tisíce korun pro rodiny s dětmi. Zdravotní pojišťovny chystají nové příspěvky

Všeobecná zdravotní pojišťovna odstartuje rok 2024 novinkou. Dětem, kterým škola organizuje lyžařský výcvik, přispěje částkou dva tisíce korun. K vyplacení příspěvku bude potřeba zvláštní formulář.

"Od 1. ledna bude na webu VZP k dispozici ke stažení formulář Potvrzení o účasti dítěte na organizovaném lyžařském kurzu. Ten si klient vytiskne a po návratu dítěte z lyžařského výcviku jej nechá potvrdit školou," vysvětlila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Podmínkou k získání dvoutisícového příspěvku na úhradu ceny kurzu je doručení žádosti o příspěvek spolu s formulářem pojišťovně. Není však třeba přikládat potvrzení o zaplacení. "Formulář s potvrzením o absolvování lyžařského kurzu nesmí být při podání žádosti o příspěvek starší tří měsíců od data jeho vystavení," dodala Plívová.

[chooze:article;value:514490]

Všeobecná zdravotní pojišťovna není jedinou zdravotní pojišťovnou, která nabízí podobné příspěvky. Dlouhodobě poskytuje svým klientům peníze na pohybové aktivity pro jejich děti také Vojenská zdravotní pojišťovna. Dvoutisícový příspěvek ale zatím nechystají.

"U nás je to jen tisíc korun, ale na druhou stranu se vztahuje na lyžařské kurzy i například letní tábory nebo pravidelné kroužky. Podmínkou je, aby tam byl nějaký pohybový aspekt. Myslím si, že tou rozmanitostí se to klientům rozhodně vyplatí," řekl mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

Velkou novinku do příštího roku zato připravuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Její nový program je zaměřený na rodiny, které čekají dítě. Pojišťovna bude podporovat jejich předporodní péči.

Program s názvem BabyGen je zaměřen na zdravotní prohlídky ještě nenarozených dětí. "Novinka je připravená pro klienty starší 18 let, kterým budeme přispívat až 4 tisíce na zdravotní vyšetření, která budou odhalovat dědičné choroby ještě před narozením," uvedla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

[chooze:article;value:532919]

​Řadu změn chystá i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV), která připravuje celou řadu nových příspěvků a bonusů. Až čtyři tisíce za rok mohou klienti pojišťovny získat na programy určené k prevenci a snižování obezity. Příspěvek se vztahuje na vybrané poskytovatele zdravotních služeb, u nichž klienti mohou program podstoupit.

Stejně tak bude čtyřtisícovou částkou pojišťovna podporovat psychoterapeutické konzultace. V novém roce rozšíří počet odborníků, s nimiž budou moci lidé řešit své psychické problémy. Přispívat bude pojišťovna také na onkologická vyšetření. Preventivní prohlídky ve vybraných onkologických centrech bude pojišťovna proplácet až do výše dvou tisíc korun za celý rok. 

Pojišťovny budou nově nahlížet na vyléčené z rakoviny jako na zdravé lidi (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.