Tisíce let stará žvýkačka "promluvila": Prehistoričtí Dánové byli tmaví a modroocí

Archeologové nalezli v jižním Dánsku kus březové smůly z období pozdního mezolitu až raného neolitu starý asi 5700 let. Tato černohnědá lepkavá látka nemá od žvýkačky daleko, a proto není divem, že i v ní se podle portálu Nature Communications podařilo objevit DNA pravěkého člověka. Ti totiž smůlu žvýkali.

Voděodolné vlastnosti této žvýkačky pomohly DNA výjimečně dobře zachovat, což pomohlo vědcům ze vzorku získat pravěkého člověka veškeré genetické informace.

[chooze:article;value:529456]

Tmavé vlasy a modré oči

Podle informací zjištěných z analýzy vzorku šlo o ženu z Dánska, a přestože její přesný věk není známý, je možné, že byla dítětem, protože podobné březové žvýkačky z této doby na sobě často mají otisky dětských zubů.

"Zjistili jsme, že měla pozoruhodnou kombinaci tmavé pleti, tmavých vlasů a modré oči," uvedl Hannes Schroeder, badatel a spoluautor výzkumu pro časopis Smithsonian. Díky její špatné zubní hygieně našli vědci také zbytky jídla. Kachna a lískové ořechy podpořily myšlenku, že žena byla sběračem i lovcem zároveň.

"Je to zajímavé, protože stejné rysy byly v druhohorní Evropě na rozdíl od dnešní doby velice běžné. Domorodí Evropané mají nyní převážně světlou barvu pleti, ale před 5 000 až 10 000 lety tomu tak zjevně nebylo," prozradil Schroeder.

[chooze:article;value:516470]

​Geneticky prý byla žena blíže příbuzná s lidmi z Belgie či Španělska než s lidmi ze Švédska, které je jen několik set kilometrů od místa naleziště. To pomohlo vědcům zmapovat pohyb národů při osidlování Skandinávie před přibližně 12000 lety.

Archeoložka Natalija Kashuba dodala, že bychom za tento nález měli hlavně poděkovat archeologům, kteří nejen tuto březovou smůlu našli, ale také navrhli její další průzkum. "Kdyby nebylo jich, nejsem si jistá, že by se většina genetiků s tímto druhem materiálu vůbec obtěžovala," zakončila Kashuba.

Žvýkačka z březové smůly a místo nálezu:

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.