Tisíce lidí zaplatí více za energie. Skončily vládní cenové stropy

Přes 52 tisíc lidí s cenami energií nad vládním stopem si je podle statistik velkých dodavatelů nepřevedlo na nižší tarify. I přes to, že je k tomu společnosti vyzývaly.

Řada z těchto zákazníků si proto, že strop platil jen do konce loňského roku, na lednové faktuře připlatí. Některým se ale zdražení v řádu i desítek procent vyhne.

"Ti, kteří byli včera na cenových stropech, těm jsme tu cenu nechali proaktivně na stropech, oni ušetří. Platili by o desítky procent více," uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Ke stejnému kroku sáhlo například i PRE a innogy.

[chooze:article;value:534796]

"Víme, že v té poslední skupině je x seniorů, kteří jsou nekontaktní nebo lidí, ke kterým se ta informace prostě nedostane. Proto jsme těm zákazníkům vyšli vstříc. Druhá věc je fakt, že výrazně klesaly ceny komodity a mohli jsme tento krok udělat," sdělil mluvčí innogy Martin Chalupský.

Někteří dodavatelé ale cenu na úroveň končícího vládního stropu zákazníkům, které se nepodařilo kontaktovat, nesnížili. "My jsme se tyto zákazníky rozhodli kontaktovat, zůstat s cenou nad cenovým stropem je jejich rozhodnutí," řekl mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Podle odborníků budou v příštím roce ceny energií na trhu stejně jako v posledních měsících klesat. "Pokud se nestane na světových trzích nic mimořádně špatného, tak očekávám v prvním pololetí, že řada dodavatelů může vylepšit svoji nabídku," poznamenal energetický expert Jiří Gavor.

[chooze:article;value:533471]

Dodavatelé ale mohou ovlivnit jen neregulovanou část konečné ceny energií. Tedy cenu silové elektřiny nebo plynu. Regulovaná část ceny energií, tedy platba za provoz, údržbu nebo posilování energetický soustav, kterou určuje Energetický regulační úřad, výrazně stoupne.

V případě elektřiny o 65,7 procenta. U plynu cena regulované složky letos stoupne o 38,8 procenta. Regulovaná část ceny ale představuje menší podíl z té konečné. U elektřiny je to zhruba 40 procent, u plynu 20.

I přes zdražení regulované složky ceny energií analytici předpokládají, že může jít dolů i cena pro koncové spotřebitele. Energie ale naopak zdraží domácnostem, kterým letos doběhnou fixace cen z doby před začátkem energetické krize. Podle odhadů expertů mohou být v Česku takových případů statisíce. Ceny energií se jim zvednou i o desítky procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.