Tisíce policistů na silnicích. Kontrolovali, jak rychle řidiči jezdí

Policejní hlídka s radarem. Takový obrázek se v pátek naskytl spoustě řidičů. Hornoměcholupská ulice v Praze je pořádně dlouhá. I frekventovaná. Tamní obyvatelé si stěžují, že tam řidiči jezdí jako šílenci.

V pátek ale jakoby všichni nohu z plynu sundali. Naměřit někomu přes 50 nebylo jen tak. "Pokud si některý z řidičů uvědomí, že se do cíle dostal stejně rychle jako při překračování povolené rychlosti, tak je to přesně to, co jsme tou akcí chtěli dokázat," uvedl Jan Straka z ředitelství dopravní policie.

Seznam míst, kde v pátek policie měřila, byl dopředu avizovaný. Lidé o nich sami v anketě hlasovali. "My jsme těchto hlasů měli přibližně 20 tisíc, vybrali nám čtyři tisíce stanovišť. Z nich jsme my vybrali tisíc," sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

[chooze:article;value:551285]

Přesto se řada hříšníků s "těžší nohou" našla. Policisté některá auta zastavili, i když rychle nejela. Kontrolovali doklady či alkohol. Řidičům to zpravidla nevadilo. 

Rychlost je pro policii nejčastěji zjišťovaný přestupek. A také nejčastější příčina tragických nehod. Při těch jen loni zemřelo na českých silnicích 455 lidí.

Akce Speed Marathon se koná už poosmé, výsledky bude znát policie v sobotu. Loni při ní zkontrolovala na 5 000 vozidel a odhalila 2 700 přestupků. Většinou šlo právě o nepřiměřenou rychlost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.