Tisíce tučňáků nepřežily roztátí ledovce. Druhu hrozí vyhynutí, varují vědci

Až deset tisíc mláďat tučňáka císařského uhynulo poté, co pod nimi roztál ledovec. Podle BBC se tak stalo ještě předtím, než tučňákům stihlo narůst voděodolné peří, které je potřebné pro to, aby mohli plavat v oceánu.

Mladí tučňáci se na Antarktidě zřejmě utopili na konci loňského roku. Podle vědců ze stejného důvodu do konce století vymře ještě 90 procent kolonií tučňáků císařských. Led na kontinentu se totiž kvůli stále se zvyšujícím teplotám rozpouští.

"Tučňáci císařští jsou ve svém rozmnožovacím cyklu závislí na ledu v moři. Je to stabilní plocha, kterou používají k odchovu mláďat. Ale pokud ten led není tak rozsáhlý, jak by měl být, nebo se rychle rozpadá, mají ptáci potíže," vysvětlil expert Peter Fretwell z British Antarctic Survey.

[chooze:article;value:516120]

​Tučňáci ale prý mají stále naději. "Můžeme snížit naše uhlíkové emise, které způsobují oteplování. Ale pokud to neuděláme, doženeme tyto ikonické krásné ptáky na pokraj vyhynutí," dodal Fretwell pro odborný portál Nature.

V oblasti Bellingshausenova moře pozorovali vědci celkem pět kolonií tučňáků. Jejich aktivitu sledovali za pomocí satelitů, které snímaly jejich exkrementy. Hnědé skvrny na bílém ledu byly viditelné z vesmíru.

Námluvy a páření tučňáků probíhá v březnu. V té době se vydávají na mořský led, kde snesou vejce a sedí na nich, dokud se mláďata nevylíhnou. V následujících měsících je pak krmí. To se obvykle děje až do prosince či ledna, pak jsou mladí tučňáci připraveni žít samostatně.

[chooze:article;value:513410]

​V případě úhynu 10 tisíců mláďat se ale led rozpustil teprve v listopadu, tedy v době, kdy jedinci neměli dostatečně vyvinuté peří. Čtyři z pěti kolonií tak neměly žádné přírůstky. Úspěch měla jen jedna kolonie, která se usadila na nejsevernějším místě.

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou tučňáci císařští už "téměř ohroženým" druhem. Jejich život ohrožuje právě změna klimatu. Led kolem Antarktidy totiž v posledních letech rychle ubývá. Pomalu se tvořící kry by navíc mohly znamenat, že se kolonie nemusí rozšířit ani příští rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.