Tisíce zrušených letů v USA kvůli počasí. Biden vyhlásil v New Yorku stav katastrofy

Statisíce kufrů, nekonečně dlouhé fronty zoufalých lidí a téměř všechny lety s označením zpožděno nebo zrušeno. I ti, kteří létají často, se shodují na tom, že nikdy nic podobného neviděli. Většina letů je opožděná nebo zrušená kvůli extrémnímu a mrazivému počasí, které už několik dní svírá USA.

V některých případech se třeba na letiště nemohla kvůli počasí dostavit posádka nebo personál letiště. Kufry tak neleží jen v odbavovacích halách, ale i na ranvejích. "Řekli nám, že je všechno zrušené. Asi budeme spát na letišti na podlaze," postěžovala si cestující Millie Carlsonová.

[chooze:article;value:481254]

"Nejdřív jsme měli zpoždění sedm hodin, pak let úplně zrušili. Jsou tady tisíce lidí a personál na všechno odpovídá, že neví," přidala se cestující Beenish Saleemová.

Americké aerolinky Southwest zrušily za posledních 24 hodin na 3000 spojů, což jsou asi dvě třetiny všech jejich letů. Ty se ruší po celých Spojených státech od Las Vegas, přes Chicago, Atlantu až po New York. Výpadky jsou hlášené i na středu.

Doprava kolabuje stále i na silnicích. Přívaly sněhu a silná ledovka dokonce mnoho řidičů v jejich autech uvěznila. Někteří nepřežili. Tuny sněhu není v lidských silách odklízet. Například v oblasti města Buffalo údajně leží až 120 centimetrů sněhu. "Rozhodně nemůžeme říct, že je konec. Stále je to velmi nebezpečná situace," má jasno guvernérka státu New York Kathy Hochulová.

Od pondělí začala zimní bouře polevovat. Na jihu USA dokonce přichází obleva, v New Yorku je ale situace stále velmi vážná. Prezident Joe Biden tam už vyhlásil stav katastrofy, což by mělo urychlit pomoc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.