Tisícům Čechů narostou úroky z hypoték. Ekonomové poradili, jak ušetřit

Sen o vlastním bydlení je pro řadu lidí čím dál vzdálenější. A vypadá to, že ani letos se situace nezlepší. Rodina, která má hypotéku na tři miliony korun, při úrokové sazbě dvou procent splácela do teď 15 230 korun. Nově, při současné sazbě, se už musí připravit na splátku 21 290 korun.

"Koncem roku mě čeká refixace a podle finančního poradce bych platil trojnásobek. I vzhledem ke zvýšení cen energii a potravin bych už nevyšel s výplatou. Takže zkusím vzít našetřené peníze a poprosil bych o pomoc rodinu a zkusím hypotéku splatit dřív," popisuje svou situaci třeba pan Martin.

[chooze:article;value:499459]

Ne všichni mají ale takovou možnost. Ekonomové proto doporučují, aby si lidé, kteří mají možnost bezplatného předčasného splacení, udělali dlouhodobou fixaci, která má nižší úrok, a počkali na lepší situaci na trhu, tedy až klesne úroková sazba plošně. Pak přichází druhý krok, a to je refinancování stávající hypotéky za výhodnějších podmínek.

"Očekával bych stagnaci, možná i pomalý pokles, ale fakt hodně pomalý. Budou to desetinky procenta. Určitě se v dohledné době nevrátíme na ty úrovně, které jsme zažili před tím zvýšením sazeb," myslí si bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Kvůli vysokým úrokům zároveň klesá počet sjednaných hypoték. Loni banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za celkem 197 miliard korun, což je o 64 procent méně než v roce 2021.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.