Tisícům domácností hrozí vážné potíže. Konec fixace hypoték zamává rozpočtem

Konec fixace hypotéky bude v Česku řešit v následujícím roce zhruba 150 tisíc lidí. S takovým číslem přišel oblastní ředitel finanční společnosti 4fin Jan Schwarzbach, podle kterého by se tak někteří lidé mohli dostat do potíží.

Zbystřit by měli zejména ti, kteří měli doposud výhodnou výši splátky, a podle Schwarzbacha i ti, kteří hypotéku dostali takzvaně s odřenýma ušima. "Po navýšení splátky i o jednotky tisíc mohou mít tito lidé problémy své závazky nadále splácet. Tito lidé navíc velmi často nedisponují ani většími finančními rezervami," upozornil.   

Samy banky odhadují, že by se do problémů mohlo dostat zhruba deset procent klientů, kteří budou muset nově refinancovat za vyšší úrokové sazby. Právě těmto lidem se tak může stát například to, že ze tří procent se úrok zvýší na šest.

[chooze:article;value:533471]

V návaznosti na výši hypotéky by tak splátka mohla narůst i o několik tisíc korun. "Při hypotéce ve výši pěti milionů korun a splatnosti 25 let je rozdíl ve splátce téměř devět tisíc korun, což může pro část lidí znamenat skutečné potíže," uvedl Schwarzbach.

Redakce TN.cz proto oslovila několik odborníků, kteří radí, jak se potížím kvůli refinancování hypoték vyhnout. Ti se shodují na třech nejvýhodnějších možnostech:

​Zakladatel finanční společnosti Orbi Jakub Škrabánek radí porovnat aktuální nabídku všech bank. "Přechod k jiné bance se vyplatit může. Aktuální nabídky dosahují mezi bankami rozdíl i více než jednoho procentního bodu," řekl.

[chooze:article;value:533144]

​Přechod k jiné bance by se mohl vyplatit i podle Schwarzbacha. "Některé aktuálně nabízejí úrokové sazby pod 5,5 procenta. Na konci fixace je navíc odchod od stávající banky bez poplatku," upozornil.

Podle ředitele pro marketing a inovace společnosti FinGO Jakuba Ryby by se ale takové rozhodnutí nemělo uspěchat. "Je vhodné důkladně přemýšlet a porovnávat nabídky, které se napříč trhem často liší. Každá desetina procenta může znamenat stokoruny až tisíce měsíčně, které mohu ušetřit z rodinného rozpočtu," řekl.

Pro řadu lidí může být nárůst úrokových sazeb velký problém. "Pokud klient ví, že se fixace blíží, měl by kontaktovat svoji banku a zeptat se na různé možnosti," radí hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Předčasné splacení

Ještě stále se prý vyplatí i předčasné splacení hypotéky. S takovým rozhodnutím by ale lidé neměli dlouho otálet. Od 1. září 2024 totiž vstupuje v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru za předčasně splacenou hypotéku.

[chooze:article;value:530136]

​"Novela, která upravuje předčasné splácení hypoték, začíná platit až pro nové fixace sjednané od 1. 9. 2024, do té doby platí současná úprava. Proto může být pro spotřebitele výhodné sjednat si novou fixaci do tohoto data, budou se na ně totiž vztahovat ty původní, mírnější podmínky pro případné splacení úvěru mimo období fixace," vysvětlil Ryba.

"I po novele zákona platí, že jsou situace, kdy má klient právo na předčasné splacení hypotéky zdarma. Například právě v období konce fixace mohou splatit celý úvěr, nebo jeho část, bez poplatků. Pokud si to tedy klient může dovolit, jedná se o vhodnou cestu, jak svůj závazek, a tím i splátku, snížit," doplnil Škrabánek.

Právě podle něj může být vhodným řešením i prodloužení doby splácení. "Pokud to umožňuje věk klienta, tak je možné při refinancování prodloužit dobu splácení hypotečního úvěru. Někdy až opět na původních 30 let. Tím dojde ke snížení měsíční splátky hypotéky," vysvětlil.

Naše Česko s Jakubem Dusílkem o hypotékách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.