Titanic jako ve skutečnosti. Digitální model nabízí dechberoucí pohledy

[chooze:gallery;value:31754]

​Nové detailní skeny umožňují fantastické pohledy na Titanic, jako kdyby se potopil teprve včera. Lodní vrak se nachází 3 800 metrů pod hladinou Atlantiku. Ve skutečnosti se k němu jen tak někdo nevypraví.

Jenže zážitek velmi podobný podmořské realitě nyní nabízí technologie 3D skenu. Na přední palubě jsou ještě řetězy, které sloužily ke spouštění kotvy. Krásně je vidět i obří lodní šroub včetně výrobního čísla a dobře zřetelné jsou i některé kajuty.

[chooze:article;value:490213]

​​Vrak byl naskenovaný loni v létě pomocí dálkově řízené ponorky a snímkování zabralo 200 hodin. Náročného úkolu 700 kilometrů od kanadského pobřeží se zhostila společnost Magellan. Výsledek její práce má mimo jiné posloužit filmařům z produkční firmy Atlantic Productions, kteří připravují dokumentární film o Titaniku.

Od jeho ztroskotání 15. dubna uplynulo 111 let. Před uvedením do provozu se o tomto zaoceánském parníku tvrdilo, že je nepotopitelný. Nakonec po střetu s ledovou krou zahynulo 1 500 cestujících a členů posádky. Poslední plavbu slavného zaoceánského parníku ilustruje také velkofilm Jamese Camerona z roku 1997.

Všechny otázky související s jednou z největších lodních katastrof v dějinách lidstva ještě nebyly zodpovězeny. Některé okolnosti tragédie mají pomoci objasnit právě zveřejněné snímky trosek zaoceánského parníku.

Před 110 lety se po srážce s ledovcem potopil legendární Titanic (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.