Titanic mu nestačil. Zakladatel OceanGate chystá výlet mimo planetu

Smrtí pěti mužů skončila v červnu cesta ponorky Titan k vraku lodi Titanic. Na palubě byl v tu chvíli i ředitel firmy OceanGate Expeditions Stockton Rush, který společnost založil v roce 2009 společně s podnikatelem argentinského původu Guillermem Söhnleinem (57).

Podnikatel ale OceanGate po čtyřech letech opustil a vydal se vlastní cestou. Nyní Söhnlein oznámil, že má v plánu vzít lidi na ještě větší výpravu než Rush. Jeho nejnovější sen je dovézt lidi na planetu Venuši. V rozhovoru pro web Insider řekl, že hodlá vytvořit do roku 2050 na Venuši kolonii 1 000 lidí.

Podnikatel již založil organizaci s názvem Humans2Venus a trvá na tom, že cesta lidí na Venuši není tak přitažená za vlasy, jak se zdá. "Myslím, že je to méně ambiciózní než umístit na povrch Marsu do roku 2050 milion lidí," řekl.

[chooze:article;value:513607]

​Tragédie kolegy Rushe ho prý od jeho plánu neodradí. "Zapomeňte na OceanGate. Zapomeňte na Titana. Zapomeňte na Stocktona. Lidstvo by mohlo být na pokraji velkého průlomu," uvedl. 

Posouvání hranic možností je součástí Söhnleinovy filozofie. V OceanGate prý on i Rush vnímali průzkum hlubinných mořských hlubin jako nejbližší podobnou věc letu do vesmíru.

Expert nechápe

Deník Insider v reakci na podnikatelovy plány kontaktoval nezávislého odborníka, aby se ho zeptal, zda je vyslání lidí na Venuši do roku 2050 reálné. Andrew Coates, profesor vesmírné fyziky z Mullard Space Science Laboratory na University College v Londýně, řekl, že s "politickou vůlí" a finanční podporou to možné je. "Otázka ale je, proč to chceme udělat," dodal profesor.

Trosky ponorky Titan dorazily na konci června na pevninu. Podívejte se na reportáž: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.