Tlačenka je chloubou řezníků. Varianty mají v celé Evropě, česká je ale unikátní

Vnitřní mozaiková struktura tlačenky dává na odiv rozmanitost barev, chutí a ingrediencí, ale zároveň tvoří jedinečný originál. "Tlačenka vznikla vlastně jako tradiční produkt zabíjačky a historicky zabíjačka nesloužila jenom k obstarávání potravy, ale byl to i určitý společenský fenomén a vždycky bylo snahou udělat maximální množství surovin. No, a tlačenka je jedním z takových produktů, do kterých lze využít celou řadu komodit, které na zabíjačce vznikají," prozradil vedoucí katedry hotelnictví Petr Studnička.

"Vždycky si ji rád dám k snídani s malým pivkem, taková snídaně šampionů," sdělil TV Nova jeden z dotázaných.

[chooze:article;value:463506]

Český název tlačenka se používá od počátku 20. století. "Původně se tlačenka označovala jako presswurst, což je vlastně přeloženo z němčiny, tedy tlačený buřt, a vlastně vyznačuje to tu charakteristickou strukturu," poznamenal Studnička.

Něco jako tlačenka se v nejrůznějších podobách vyrábí po celé Evropě i gurmáni z Francie mají tu svou. To, co dělá z české tlačenky unikát, je konzumace této pochutiny s kvasným octem.

Tlačenka je chloubou každého řezníka, takže jsme za několika z nich vyrazili. Antonín Matek je podle dochovaných dokumentů zástupce už 15. generace řezníků z rodu Matků. Tlačenku považuje za naprostý fenomén. "My tady vyrábíme tradiční tlačenku z vepřového masa, která se vlastně tady vyráběla staletí," řekl. "Základem dobré, kvalitní tlačenky je chuť toho řezníka, který to ochucuje, výběr surovin a technologická kázeň," dodal.

Podle řezníka z Kostelce nad Labem má tlačenka pro strávníky dvě výhody. "Je skvělá v tom, že vlastně přesně víte, co jíte, protože když ji nakrojíte, tak přesně vidíte skladbu masa. To maso tam není nikde nějak schovaný, zakryté, prostě to maso tam je, které vidíte před očima, a hlavně to maso je vařené, to znamená, že je zdravé, protože vaření je nejzdravější tepelná úprava," uvedl.

[chooze:article;value:513411]

A co takhle tlačenka servírovaná s naloženou červenou cibulkou, hořčičným semínkem a zakápnutá octem? Takovou servírují v pražském Karlíně pod taktovkou Martina Čejky. "Je specifická samozřejmě v tom, že je určitě libová, že je určitě poctivě dělaná podle staré receptury ještě po dědečkovi," sdělil.

Při výrobě této lahůdky jsou podle něj důležité kvalitní suroviny. "My ji třeba převážně vyrábíme z vepřových kolen předních, které nejsou tak suché a jsou chuťově daleko lepší a víc do té tlačenky patří. Druhá věc je vyvařit to maso správně s tím kořením, a aby se do toho to koření dostalo," uvedl.

Každý řezník má svůj recept a často také rodinný příběh, který za tuzemskou klasikou stojí. Když se pak dílo povede a dojde ke snoubení s chutí octa a cibule, tak si "tláča" umí podmanit snad každé chuťové pohárky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.