Tlak na Zelenského sílí. Mluví se o přijetí Putinových podmínek

Velký mezinárodní rozruch vyvolala ve čtvrtek zpráva italského deníku Corriere della Sera. Podle jeho zjištění je Zelenskyj údajně připraven na příměří na současné frontové linii, aniž by ji uznal za oficiální hranici.

"On sám ví, že se nikdy nebude moci oficiálně vzdát okupovaných území (je to příliš nepopulární pro jakéhokoliv ukrajinského politika). Byl by však připraven na příměří podél současné linie – bez uznání nové oficiální hranice – výměnou za některé západní závazky," uvedl italský deník. 

První podmínkou má být bezpečnostní záruka ze Spojených států amerických. Zadruhé Zelenskyj požaduje od Říma, Paříže a Berlína ujištění o rychlém vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Právě Itálii, Francii a Německo ukrajinský prezident navštívil ve čtvrtek a pátek. 

Kyjev to odmítá

Ukrajinští představitelé tvrzení italského listu ovšem důrazně odmítli. "Není to pravda," řekl Zelenského poradce Dmytro Lytvyn podle zprávy agentury Interfax-Ukrajina. Oficiálním postojem Ukrajiny tak zůstává požadavek na úplné stažení ruských jednotek z ukrajinského území.

[chooze:article;value:577915]

​Samotní Ukrajinci jsou ovšem této variantě stále více naklonění, jelikož válka trvá již přes 2,5 roku. "Většina Ukrajinců není z příměří nadšená, ale přesto by ho přijala," řekl Anton Hrušeckyj z Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) webu Koha.net

Dle průzkumu KIIS z letošního léta by 32 % Ukrajinců souhlasilo s nějakou formou územních ústupků, oproti 10 % před rokem a 19 % na konci loňského roku. 

Zelenskyj nedávno jednal s Donaldem Trumpem. Podívejte se, o čem se bavili (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.