Tlak vzduchu v Česku dosáhl minima. Výkyvy ale nekončí, varuje meteoroložka

Tlak vzduchu v Česku klesal od středečního poledne. "Dna jsme dosáhli v noci na pátek. A teď už jsme ve fázi mírného vzestupu. Během pátku už by se lidem s nízkým krevním tlakem mělo výrazně ulevit," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová a připomíná, že další výkyvy tlaku vzduchu můžeme očekávat v příštím týdnu.

Navzdory potenciálnímu zdravotnímu riziku ale Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy zaznamenala v noci na pátek jen běžný provoz. "Během služby jsme nezaregistrovali nějaký větší počet lidí, kteří by potřebovali naši pomoc," uvádí pro TN.cz Jana Poštová z pražské záchranky.

[chooze:article;value:528027]

​"Změny tlaku vzduchu vadí citlivějším jedincům, tuto věc bych ale nezveličoval," vysvětluje kardiolog z pražského IKEMu a senátor Jan Pirk (za TOP 09). "Sám jsem v noci na pátek spal jako dudek a rozhodně bych nechtěl touto problematikou strašit lidi. Někteří jedinci jsou více senzitivní, jiným je všechno jedno a nezáleží, jestli mají nějaké onemocnění nebo ne," upozorňuje Pirk.

Ani předseda České lékařské komory Milan Kubek by z nízkého tlaku nedělal závažnější problém. "Pro starší lidi a kardiaky znamenají mnohem větší zátěž například extrémně vysoké teploty. Při poklesu tlaku vzduchu mohou někteří lidé pociťovat například jen zvýšenou únavu a ospalost," dodává Kubek.

Následující dny budou ve znamení přeháněk a deště. Vítr může dosahovat rychlosti až 110 km/h:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.