Tlak vzduchu v Česku prudce roste. Meteoroložka vysvětlila, co to způsobí

Ještě ve čtvrtek v pravé poledne se tlak vzduchu na našem území pohyboval mezi 1 011 až 1 014 hPa, během odpoledních hodin silně rostl. A v noci na sobotu se dostaneme na hodnoty 1 040 hPa.

Rozdíl zaznamenají zejména jedinci s nízkým krevním tlakem, kteří se budou cítit dobře. Nicméně příval energie a zvýšenou výkonnost pocítí většina z nás.

Pokles tlaku bude krutý

Tlak výrazně začne klesat během noci na příští úterý. To může přinést problémy pro meteosenzitivní jedince – malátnost, bolest hlavy a ospalost.

[chooze:article;value:532915]

Vůbec nejvyšší tlak vzduchu byl na území Česka naměřen v lednu v roce 1907, tehdy se jeho hodnota zastavila až na 1 057,2 hPa. Také 20. ledna 2020 byl v České republice nezvykle vysoký tlak vzduchu, dosahoval až hodnoty 1 047 hPa.

Vliv počasí na naši pohodu

Na počasí reaguje každý z nás. Podle míry vlivu počasí na naši pohodu jsou jedinci buďto přecitlivělí, citliví, nebo zkrátka pouze reagující. Reagující jedinec zvládá i extrémy v počasí bez větší námahy. Přesto počasí ovlivňuje jeho krevní tlak a srážlivost i produkci hormonů.

Citlivý jedinec je při extrémech počasí rozladěný, bolí ho hlava, má sníženou koncentraci. Jsou to zejména chronicky nemocní, jejich reakce na vrtochy počasí jsou výrazné. Ohrožují je zejména zhoršením jejich aktuálního zdravotního stavu. Tělo takových lidí je oslabené, což znamená, že plýtvá více energie na adaptaci.

[chooze:article;value:532688]

Mezi meteorologické faktory, které mohou ovlivnit pohodu, patří teplo nebo chlad, sníh nebo déšť, sluneční erupce (geomagnetická aktivita, sluneční bouře), vlhkost nebo změna tlaku vzduchu či velké teplotní odchylky v rámci ročního období.

Když se řekne meteoropatie

Meteoropatie je negativní reakce lidského těla na změny počasí, která je způsobená narušením jeho adaptace na tyto změny v důsledku vrozených nebo získaných onemocnění. Bolest citlivá na počasí je způsobena sympatickým nervovým systémem a pociťujeme ji den před změnou počasí anebo v den jeho změny.

Výsledkem jsou negativní fyzické, psychické nebo jiné pocity, které se objevují buď s náhlými změnami počasí, nebo před těmito změnami – bolest hlavy, výkyvy nálady, bolest zad, kopřivka, únava, závrať, nevolnost, bolest kloubů.

Prevence je spojena s dodržováním jednoduchých doporučení, zejména držením se správného životního stylu.

Obleva a déšť. Mrazy mají dorazit až v příštím roce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.