To máte za tanker. Rusko poslalo raketu na transfúzní centrum u Charkova

O dopadu naváděné letecké bomby na transfúzní centrum ve městě Kupjansk asi 120 kilometrů východně od Charkova informoval na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Jsou hlášeni mrtví a zranění," uvedl Zelenskyj. "Už jen tento válečný zločin vypovídá o ruské agresi vše. Bestie, které ničí vše, co prostě umožňuje žít," pokračoval s tím, že budova hoří a hasiči se snaží požár zlikvidovat.

[chooze:article;value:516490]

​Počet obětí prezident neuvedl. O něco dříve ve svém pravidelném večerním projevu hovořil o leteckém poplachu na celém území Ukrajiny. Střely Kinžal a Kalibr zasáhly továrnu na letecké motory v Záporožské oblasti a Chmelnyckou oblast v západní části země, kde je velké vojenské letiště. Některé rakety se podle Zelenského podařilo protivzdušné obraně sestřelit.

Kupjansk patří mezi města, která Rusové obsadili hned na počátku invaze a jež se ukrajinské armádě podařilo osvobodit při bleskovém protiútoku loni v září, poznamenala BBC.

[chooze:article;value:516368]

​Ruský raketový útok následoval několik hodin poté, co námořní dron napěchovaný výbušninami zasáhl v Kerčském průlivu jeden z největších ruských ropných tankerů určený k převozu leteckého paliva. Průliv mezi Černým a Azovským mořem odděluje anektovaný Krym a ruskou pevninu.

Den předtím pak byla stejným způsobem zničena válečná loď v ruském černomořském přístavu Novorossijsk.

Nadzvukové střely Kinžal byly podle velitelství ukrajinských vzdušných sil odpáleny ze strategických bombardérů nad Kaspickým mořem.

O útoku na loď v ruském černomořském přístavu Novorossijsk informovala TV Nova v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.