To nejhorší teprve přijde. Bouře Ciarán chystá Evropě zničující úder

Velká Británie se připravuje na silnou bouři Ciarán, která má podle předpovědi zasáhnout západní Evropu tento čtvrtek. Meteorologové očekávají, že největší dopady bouře pocítí také Irsko, severní Francie a Benelux.

Bouře Ciarán podle předpovědi vznikne z frontální vlny, píše server Severe Weather. Ta se vytvořila nad východem Severní Ameriky na rozhraní teplého a vlhkého vzduchu, který přichází z jihu, a ze studeného vzduchu z Arktidy. Bouře nad nadprůměrně teplým mořem získá další energii, která její vývoj urychlí.

K rychlému vývoji přispěje také silné tryskové proudění nad Atlantikem. Vítr může dosáhnout rychlosti až 280 kilometrů za hodinu. To podle meteorologů urychlí lety ze Severní Ameriky, cestovatelé ale pravděpodobně na palubě zažijí silnější turbulence.

[chooze:article;value:527503]

​Dopady bouře podle meteorologů závisí na tom, jak přesně bude postupovat. Podle modelů zasáhne nejsilnější vítr oblast Lamanšského průlivu, pobřeží Francie, země Beneluxu, jižní Anglii a Wales. V pobřežních oblastech meteorologové očekávají největší škody způsobené silným větrem, může poškodit budovy, narušit dopravu a popadat mohou i stromy. Na moři se očekávají velké vlny ve výši až 13 metrů.

Na některých místech na pobřeží může vítr dosáhnout rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Může se také objevit nebezpečný meteorologický jev takzvaný sting jet, což je úzká zóna velmi silného větru. Tvoří se v rámci rychle zesilujících extratropických cyklónů v severním Atlantiku a vede k silným větrným smrštím směrem k povrchu. Jev je spojován s nejsilnějšími a nejničivějšími větrnými bouřemi.

[chooze:article;value:526932]

​Bouře Ciarán s sebou pravděpodobně přinese také silné srážky. Meteorologická služba Spojeného království proto vydala varování před záplavami. "Silný a vytrvalý déšť bude padat na již nasycenou půdu, což přinese riziko dalších dopadů bouře, jako jsou záplavy v oblastech, které se již minulý týden potýkaly se silným deštěm," uvedl podle webu Independent zástupce hlavního meteorologa Chris Almond.

Silný vítr očekávají meteorologové v následujících dnech také v Česku. "Projevy bouře Ciarán budeme moci sledovat také na našem území, zesíleným tlakovým gradientem a tedy silným jihovýchodním větrem, který bude zesilovat zejména ve východní polovině území později ve čtvrtek a v noci na pátek," uvedl v pondělí Český hydrometeorologický ústav.

Maximální nárazy větru by se podle meteorologů měly pohybovat mezi 55 až 70 km/h, ve vyšších a horských polohách pak okolo 90 km/h. 

Počasí se vymkne kontrole. El Niño neopustí Evropu ani příští rok:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.