To nejhorší teprve přijde. ČR je na kraji epidemie, Prymula promluvil o restrikcích

Covid nabírá v posledních dnech na síle. Jen za poslední týden přibylo téměř 16 tisíc nových případů. Redakce TN.cz proto oslovila epidemiologa Romana Prymulu, který popsal, jak to teď bude dál.

Podle Prymuly je totiž mnoho lidí, kteří se netestují, a tak je skutečný počet případů ještě vyšší, než udávají statistiky. "Jsou tu určité předpoklady, že by to mohly být násobky. I 20 tisíc nových případů. Ale to jsou všechno odhady. Nikdo úplně přesná data nemá," řekl Prymula. Situaci totiž komplikují i další respirační viry.

"Co se týká respiračních onemocnění obecně, tak jsme na pokraji epidemie. V některých krajích jsme už dokonce za okrajem epidemie," upozornil. Situace je podle něj nejhorší na jižní Moravě. Prymula ale upozornil, že se virus rychle šíří, a během několika málo dnů tak může zasáhnout i další regiony.

[chooze:article;value:533468]

​Žádná omezení ale zřejmě nepřijdou. "Ministerstvo obecně k tomu přistupuje tak, že se jedná o běžné respirační onemocnění. V podstatě není nutné zavádět nějaká plošná opatření. S výjimkou očkování tady žádná plošná opatření nejspíš nebudou," zhodnotil.

Podle revizní lékařky Vojenské zdravotní pojišťovny Kristiny Slavíkové se totiž z covidu stává běžné onemocnění. "Pokud jde o covid, nemocnice již nejsou přeplněny pacienty jako v minulosti. Zvykáme si na něj a stává se z něj jeden z řady respiračních virů," prohlásila.

Všechno by se ale mohlo ještě změnit. To nejhorší nás totiž prý teprve čeká. "Výskyt respiračních nemocí se sice bude zvyšovat, hlavní nástup se však očekává až v příštím roce," upozornila. Ještě o svátcích by se ale měla situace na chvíli uklidnit, řekl Prymula.

[chooze:article;value:533016]

"Kontaktní nákazy vznikaly mnohem více teď v předsvátkovém období, kdy se lidé potkávali na jednom místě. Je to otázka i školní docházky. Během vánočních svátků bude řada těchto faktorů utlumena, takže k masivnímu nárůstu by docházet nemělo," vysvětlil.

Lidé by se ale i během svátků měli mít na pozoru, a to hlavně v případě, plánují-li navštěvovat příbuzné a přátele. "Zejména bychom měli myslet na naše seniory. Když k nim jedem na návštěvu a byli jsme v rizikových prostorech, kde lidé kašlali, tak bych si s sebou rozhodně vzal respirátor, abychom je nenakazili," radí Prymula.

Začíná chřipkové období. Češi mají stále velký zájem o očkování proti covidu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.