To nejhorší teprve přijde. Evropa se má připravit na ještě brutálnější vedra

Jižní Evropu sevřela vlna veder a hned na několika místech padly teplotní rekordy. V městečku Decimomannu na Sardinii naměřili 46,2 stupně, na letišti ve španělské Málaze 44,2 stupně a v Durrës v Albánii 40,4 stupně Celsia.

Podle Světové meteorologické organizace (WMO) vůbec nejvyšší teplotu v Evropě naměřili v roce 2021 na Sicílii. Tehdy se tam rtuť teploměru vyšplhala na 48,8 stupně, píše The Guardian.

I tento rekord se letos možná přepíše. Španělsko a Francii sice čeká v příštích dnech mírnější počasí, v Itálii a na Balkáně se však úmorné vedro udrží. Meteorologové varují, že to nejhorší Evropu teprve čeká.

[chooze:article;value:513963]

Vliv na to má i teplá fáze jižní oscilace známá jako El Niño, která koncem jara nahradila svůj chladný protějšek. Jev, který vzniká nad Tichým oceánem, ovlivňuje celý svět. Trvat má až do příštího roku a průměrná teplota by kvůli němu mohla vzrůst až o dva stupně, upozornil už dřív portál Severe Weather.

Podle amerického klimatologa Petera Kalmuse bude každé další léto už jenom teplejší. "Průměrně teplotní trendy jasně dokládají, že letošní léto je na dlouhou dobu tím nejchladnějším," tvrdí.

Extrémní počasí sužuje většinu Evropy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.