To se v Česku ještě nestalo. Odborníky překvapily meruňky, mají o ně strach

V pondělí se objevily první květy na meruňkách sledovaných vědci na jižní Moravě. Doposud rekord držel rok 2007, kdy stromy rozkvetly 13. března. Letos k tomu došlo o dva dny dříve.

"Rané odrůdy meruněk už letos v nejjižnější a nejteplejší části jižní Moravy kvetou od samého začátku března," uvedl ústav CzechGlobe. Upozornil ale, že to zároveň ohrožuje jejich úrodu a za posledních deset let mráz květy zničil osmkrát.

Obavy z mrazů mají i farmáři. "Meruněk už máme velmi málo. Pěstujeme jiné ovoce, které nám nezmrzne," popsal pro TN.cz valtický farmář Miroslav Kostiha. Pomrznutí meruněk je podle něj v posledních letech stálým problémem, ale doufá, že letos už mrazy nepřijdou a úroda se vydaří.

[chooze:article;value:524712]

"Meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy," řekla bioklimatoložka Lenka Bartošová. "Průměrně takové rizikové okno trvá 12 dnů. Letos se dá odhadnout, že bude trvat i 40 dnů," dodal klimatolog Pavel Zahradníček.

Za brzkým rozkvětem podle vědců stojí neobvykle vysoké únorové teploty. Ty se po celý měsíc pohybovaly okolo deseti stupňů. "Teploty, které jsou pro rozvoj vegetace klíčové, dosahovaly začátkem minulého týdne průměrných hodnot typických pro polovinu dubna," popsal ústav.

Velkopavlovickou odrůdu meruněk sledují v Lednici vědci už od roku 1961. Průměrně za dobu pozorování začínaly kvést až 5. dubna, tedy skoro o měsíc později. Dříve začínají podle vědců růst i jiné rostliny, průměrně o dva týdny než v 50. a 60. letech.

Sadaři v Česku přišli o úrodu. Mráz sklidil meruňky, pomrzly i broskve a třešně (04/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.