Tohle na dovolené v Itálii nedělejte. Mohlo by vás to zruinovat

Jen za letošní rok přistihly úřady už několik turistů, kteří pašovali písek, kameny a různé archeologické pozůstatky z italského ostrova Sardinie. Jednalo se například o francouzského turistu, který si chtěl z Itálie odvézt stalagmity a mušle, nebo německou rodinu, u které úřady objevily kilo kamenů z mořského dna, píše web Euronews.

Sardinské pláže, které jsou vyhlášené díky bílému písku, lákají návštěvníky z celého světa. A tamní úřady s nimi už několik let bojují. Jak připomíná portál BBC News, obchod s bílým pískem je od roku 2017 na Sardinii nelegální. Některé turisty ale neodradí ani hrozba vysoké pokuty. Odebírání, držení či prodej písku, oblázků, kamenů nebo mušlí z pobřeží a moře se totiž trestá pokutou až tři tisíce euro, tedy zhruba 75 tisíc korun. 

V krajních případech mohou přistižení lidé dokonce skončit ve vězení za krádež veřejně prospěšného majetku. Minulý rok například italská policie zatkla Francouze poté, co našla v kufru jeho auta 41 kilogramů oblázků a kamenů z panenské pláže Lampianu na severozápadě ostrova. V roce 2019 zatkli policisté francouzský pár za pašování 14 plastových lahví plných písku.

[chooze:article;value:555533]

Ačkoliv se to, že si s sebou někdo vezme trochu písku, může zdát jako nepatrný problém, může mít podle odborníků vážné ekologické následky. "Kopáním až 40 kilogramů písku tráví čas na Sardinii jen zlomek turistů. Pokud ale vynásobíte polovinu tohoto množství pěti procenty z jednoho milionu turistů ročně, tak by to za pár let významně přispělo ke snížení počtu pláží," citoval web sardinského ekologického vědce Pierluigiho Cocca.

V roce 2021 skupina Sardinie okradená a vypleněná odhadla, že jen do poloviny srpna se ze sardinských pláží odvezlo nejméně šest tun písku. "Pravděpodobně se turisté zoufale snaží, i když marně, odvézt si kousek Sardinie ve svých rukou místo toho, aby si uchovali vzpomínky ve své paměti a v srdci," uvedli tehdy aktivisté.

Dovolené se blíží. Na co si dát pozor při koupi zájezdu a co si pojistit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.