Tohle tady sto let nebylo! Evropská země hlásí případ cholery

Bulharské ministerstvo vnitra v pátek informovalo, že se v zemi vyskytl případ cholery. Lékaři nákazu zjistili u 23letého muže z Indie, který v zemi dlouhodobě žije, píše bulharská agentura BTA. Ten navštívil svou rodnou zemi mezi 13. srpnem a 2. zářím.

"Pacient se od 3. září cítil nemocen, trpěl akutním průjmem, ale neměl žádné další příznaky. Následně se podrobil laboratornímu vyšetření, které potvrdilo také Národní centrum pro infekční a parazitické choroby," uvedla agentura. Pacienta se podařilo zavčasu izolovat, přišel do kontaktu jenom se svým spolubydlícím. Ten je také v karanténě.

[chooze:article;value:553325]

​Cholera je silně nakažlivé onemocnění, které se přenáší kontaminovanými tekutinami nebo jídlem. Způsobuje silné průjmy, což vede k dehydrataci, a pokud není léčená, hrozí smrt. Poslední případ cholery byl v Bulharsku zaznamenaný v roce 1921, i tehdy byl importovaný. Ve světě na ni ročně zemře asi 95 tisíc lidí, jak uvedl český Národní zdravotnický informační portál (NZIP).

V České republice byl případ cholery zaznamenaný naposledy v roce 2017. Z ostrova Zanzibar v Tanzanii si ji přivezli dva Češi. Lokální epidemie cholery se objevila naposledy v říjnu roku 1970 na východním Slovensku, hlavním ohniskem byla obec Vojany. Jak zmínil Státní zdravotnický ústav (SZÚ), šlo tehdy o 19 případů, 6 bylo laboratorně potvrzeno, nepotvrzené zprávy uvádí dva mrtvé. Komunistický režim se snažil veškeré informace tajit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.