Moderní bydlení

Tohle v Rusku neuvidí rádi. Indie chce zamíchat kartami na Ukrajině

V úterý Kyjev potvrdil, že již v pátek za prezidentem Volodymyrem Zelenským zavítá indický ministerský předseda Naréndra Módí, ten podle analytiků odmítá roli mírotvůrce, avšak připouští možnost zprostředkování výměny informací mezi Ukrajinou a Ruskem. Indie kupuje za výhodných podmínek od izolovaného režimu Vladimira Putina ropu a také od Ruska získává vojenskou techniku, proto od ní, jak připomíná CNN, nějaké radikální stanovisko očekávat nelze.

​Ani český novinář Jiří Just dlouhodobě pobývající v Moskvě nemá od chystané cesty Módího žádná velká očekávání. "Indie neprojevuje příliš aktivní zájem o konflikt na Ukrajině a řídí se spíše ekonomickým pragmatismem, neboť aktivně obchoduje s Ruskem. Kromě ropy jde například také o oblast farmacie," upozorňuje Just a motivaci Indie spatřuje jinde.

[chooze:article;value:547394]

"Oni chtějí posílit svůj vliv na mezinárodní aréně. Za současného stavu, kdy Rusko nemíní jednat s Kyjevem kvůli ukrajinskému vpádu do Kurské oblasti, ani nemůžeme očekávat, že Dillí přijde s nějakým mírovým plánem, jako to dříve udělala Čína," vysvětluje český novinář působící v Rusku.

Indie je už nejlidnatější zemí světa a podle bývalého náčelníka českého generálního štábu se pomalu staví do role světové velmoci. A z toho může vycházet i její zájem o dění na Ukrajině. "Módí může Kyjevu například přislíbit humanitární pomoc," domnívá se Jiří Šedivý. 

"Během Módího návštěvy se očekáváme diskuze zejména o obraně, hospodářské spolupráci a úloze Indie při případné obnově poválečné Ukrajiny," upřesňuje Vladimíra Ličková z Central European Institute of Asian Studies.

Indický premiér se minulý měsíc setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nyní do Kyjeva odcestuje ze státnické návštěvy Polska.

Závod o znovudobytí Měsíce je v plném proudu. Na tahu je teď Indie (22/8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.