Tomáš (17) přišel o nohy kvůli neštovicím. Rodina popsala, co jej nyní čeká

[chooze:gallery;value:32801]

Tomáš měl za sebou druhák na střední škole a před sebou velké plány na prázdniny se svou přítelkyní. Do cesty mu ale vstoupila nemoc. Pár dní před prázdninami dostal neštovice, virus se mu dostal i do oka.

Po dvou týdnech v nemocnici se probudil bez nohou, které mu lékaři museli vzít pod koleny, protože se mu končetiny kvůli septickému šoku neprokrvovaly. Rodina si musela projít peklem, Tomášově mamince už lékaři volali s tím, že chlapec pravděpodobně nepřežije.

Nyní už je snad Tomáš mimo ohrožení života a rodina musí myslet na budoucnost. Tomáš bydlí s maminkou v bytovce ve čtvrtém patře s velmi omezenými možnostmi, jak tam dostat vozík. "Hledáme teď nějaké bydlení, všude jsou ale schody, problém je i s úzkými vchody, člověk tam neprojede s vozíkem, než se naučí chodit s protézami," popsala Tomášova sestra Monika.

[chooze:article;value:515068]

​Tomáše ale ještě čeká dlouhá cesta. Zatím ani není jasné, jak dlouhá bude rekonvalescence, z nemocnice se jen tak nedostane. Musel ukončit i studium. "Teď se teprve řeší, že by jej v nemocnici přeložili na jiné oddělení, na protetiku. Tam by zůstal nějakou dobu, pak ho čeká měsíc nebo déle v Kladrubech, ale tam není jasné, kdy se tam dostane," doplnila sestra Monika.

Pokud chcete Tomášovi nějak pomoci, máte možnost prostřednictvím portálu Donio.cz, kde je pro něj založená sbírka. Rodina chce vybrat dva miliony korun na kvalitní protézy a také na léčbu a rehabilitaci.

Česko letos zasáhla vlna neštovic. Případů je nejvíce za posledních 10 let (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.