Tomáš má za energie platit třikrát víc. My nezdražujeme, tvrdí ale dodavatelé

Přestože se energetická krize uklidnila, pro mnoho lidí znamená přechod na aktuální ceny jejich dodavatelů energií pořádný šok. To je i případ pana Tomáše F., kterému na konci roku končí smlouva s fixací, a od svého dodavatele tak obdržel novou cenovou nabídku na odběr elektřiny.

"Do kolen mě dostalo 300% zvýšení," napsal pro TN.cz a přiložil zaslanou nabídku (viz obrázek níže). Doplnil, že na základě výroků vlády očekával zvednutí cen jen o pár jednotek procent. 

​Největší dodavatelé energií v Česku se ale shodují, že jejich ceníky žádné zdražování od příštího roku neobsahují. To nicméně nevylučuje, že řada domácností si za elektřinu či plyn pořádně připlatí. Důvodem je právě ta končící fixace, kterou si pan Tomáš sjednal v roce 2020 – tedy v době, kdy ceny energií byly podstatně nižší. 

"Musíme si uvědomit, co se v průběhu energetické krize stalo. Dramatický nárůst cen energií rozdělil zákazníky na dvě skupiny. Na ty, co už platí nové, výrazně vyšší ceny, a na ty šťastnější, kteří si ještě před krizí zafixovali výhodné ceny až na tři roky. Tito zákazníci nyní postupně přecházejí z předkrizových cen na novou, výrazně vyšší cenovou úroveň a zažívají se zpožděním až teprve teď dozvuky energetické krize," vysvětluje mluvčí innogy Pavel Grochál. 

[chooze:article;value:531087]

​Tito zákazníci naopak mají výhodu, že pro ně není cenový šok tak velký jako ten, který prožívali lidé loni, kdy byla krize na vrcholu. "Stále to ale může být oproti ceně, kterou byli zvyklí platit dosud, třeba dvojnásobek," dodává Grochál.

To potvrzuje i mluvčí firmy E.ON Roman Šperňák. "Pokud v tomto roce končí fixace cen některým zákazníkům, musí počítat s tím, že jejich cena je o něco vyšší. Tito klienti ale poslední dva roky benefitovali z toho, že měli fixované ceny energií na hodnotách hluboko pod vládními stropy a situace na energetických trzích posledních dvou let se jich vůbec nedotkla," sdělil TN.cz. 

Do nového roku bez zdražování

Naopak zákazníci, kteří se právě neprobouzí ze "zimního spánku fixace", si mohou oddychnout. "Co se týče úpravy ceníků, v E.ONu ceny za dodávku energií pro naše stávající klienty v dohledné době zvyšovat neplánujeme," prozradil Šperňák s tím, že společnost naopak ceny letos dvakrát snižovala. 

Zlevnění energií do svých ceníků promítá i ČEZ, říká jeho mluvčí Alice Horáková. "Díky tržnímu prostředí konkurenční boj mezi dodavateli elektřiny na českém trhu tlačí obchodní složku ceny dolů – to je samozřejmě výhodné pro zákazníky," objasnila a dodala, že ČEZ od ledna výrazně zlevní domácnostem nefixované produkty. 

[chooze:article;value:530424]

​"U elektřiny o více než 20 %," upřesnila. Vysvětlila také, že zatímco loni fixace kvůli extrémně vysokým cenám klientům nedoporučovali, nyní už opět dávají smysl.

Tuto možnost nevylučuje ani mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka, který ale nedoporučuje fixaci na příliš dlouhé období. "Dle predikcí analytiků i dle vývoje cen na burze může v budoucnu dojít k dalšímu poklesu," vysvětlil. Ani Pražská energetika tak neplánuje zahájit rok 2024 zvyšováním cen.

Totéž pro TN.cz sdělil i mluvčí innogy. "Všem skupinám promítáme do ceníků postupný pokles cen energií na velkoobchodních trzích," konstatoval Pavel Grochál. 

Kdo naopak ceny od příštího roku bude zvedat, je Energetický regulační úřad (ERÚ). Jedná se o regulovanou složku, která tvoří menší část konečné ceny pro odběratele.

Změnu ERÚ oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci. Na záznam se můžete podívat níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.