TOP 09 chce snížit deficit státního rozpočtu. U zbytku koalice narazila

Seříznout rozpočet o dalších zhruba 30 miliard korun – tak zní přání TOP 09. "Stlačit ten schodek pod 200 miliard je v současné době mimo ekonomickou realitu České republiky. Znamenalo by to významné propouštění hasičů, policistů, učitelů nebo třeba zaměstnanců v sociálních službách," uvedl místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Plán na sesekání výdajů na příští rok je přitom podle šéfky TOP 09 jednoduchý. "V první řadě doufám, že někteří naši koaliční partneři budou umírněnější ve svých nereálných požadavcích na výdaje rozpočtu, které v současnosti vznášejí," uvedla.

Podle koaličních stran mají však tyto požadavky své důvody. "Aby ekonomika rostla, je klíčové investovat do školství," zdůraznil Vlček. "Věříme, že státní zaměstnanci by měli dostávat důstojné mzdy," řekl místopředseda poslaneckého klubu Michael Kohajda (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:570763]

Požadavky na peníze navíc zaznívají i od Pirátů. A to konkrétně na 14 miliard. "Jsou to programy, které se týkají regionálního školství," sdělil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Přitom sama šéfka TOP 09 přiznává, že ani ona nemá své vlastní, sněmovní, výdaje plně pod kontrolou. "Letos hospodaříme s rozpočtem o 51 milionů nižším oproti roku 2023. Je však důležité upozornit, že konec volebního období a začátek nového s sebou přináší některé nevyhnutelné výdaje," informovala.

Na schodek v řádech stovek miliard ekonomové hledí se zdviženým prstem. Podle ekonoma Petra Bartoně byl takový deficit před covidem "v podstatě neslýchaný". Deficity rozpočtů proto podle expertů v následujících letech už nesmí dál narůstat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.