TOP 09 se zastala Válka. Fiala ho podrazil, zní z jejích řad

Podraz, výchovná politická lekce nebo názorná výuka ve vyjednávání – tak mluví o čtvrtečním počínání premiéra Petra Fialy vůči Vlastimilu Válkovi nejen politologové, ale už i někteří Válkovi straničtí kolegové.

"Premiér Fiala se s lékaři nedohodl. Premiér jim ustoupil a podrazil tak svého ministra zdravotnictví, který hájil rámec, který mu vymezila Fialova vláda s ministrem financí za ODS. Na místě ministra Válka bych to hodil Fialovi na hlavu, ať si to dělá sám," reagoval bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Také jsem v minulosti jako ministr spravedlnosti měl určitá jednání, kde vystupoval i premiér, ale vždycky jsme fungovali jako jeden tým a vždycky jsem byl s premiérem domluvený, jak se bude postupovat," uvedl europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

[chooze:article;value:531236]

​"Ministr Válek vyjednával v jasně daném mantinelu, který mu vláda stanovila, a to bylo 8,5 miliardy. Jestliže pan premiér teď ten mantinel posunul na 9,8 miliardy, tak je to pro pana ministra nové hřiště, které je nově nalajnované," uvedl místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Posledního jednání se zástupci českých lékařů, na kterém s premiérem zdravotníci našli kompromis, se ale šéf resortu zdravotnictví vůbec nezúčastnil. S premiérem prý komunikoval jen telefonicky. "To je jako v té pohádce S čerty nejsou žerty. On byl zesměšněn, a to je daleko horší než podraz," okomentoval situaci poslanec Kamal Farhan (ANO).

"Vzhledem k tomu, že pan ministr zdravotnictví se tomu věnoval dlouhodobě, tak tomu rozumím, že je z toho rozmrzelý, že nebyl součástí té finální dohody," řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:531232]

​Předsedkyně poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová naopak mírní emoce a práci svého stranického kolegy si pochvaluje. "Premiér je tou nejposlednější možnou instancí, ke které je možné se dostat, takže v tomto směru bych rozhodně o podrazu nehovořila," okomentovala.

"Předseda vlády a ministr zdravotnictví společným postupem dosáhli zajištění zdravotní péče. To je konkrétní výsledek, který občané pocítí. Úlohou pana premiéra je řešení konkrétních problémů, ne komentovaní příspěvků na sociálních sítích," dodala.

Poslanci napříč všemi stranami se ale shodují na tom, že nejdůležitější je, že se nakonec podařilo najít řešení, které by nemělo ohrozit zdravotní péči v Česku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.