Topná sezona je dávno u konce. Ceny energií ale stále rostou

Ceny plynu i elektřiny na burze už od začátku března stoupají. A to i přes to, že topná sezóna už skončila. "Je to nezvyklá situace. Většinou ceny energií spíš klesaly," poznamenal energetický expert Jiří Gavor.

Důvodem nárůstu je mimo jiné zvyšující se odběr LNG asijských zemí. "Kapalný plyn, který nám proudí, začala nakupovat i Asie. A my musíme tu Asii trochu přeplatit," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Nárůst burzovních cen se zatím nezačal promítat do ceníků pro koncové zákazníky. A ti by toho podle expertů měli využít. "Pokud někdo chce volnější léto a nesledovat každý týden vývoj nových nabídek na tarify, tak už je dobré fixovat nyní," poradil Bartoň.

[chooze:article;value:558962]

​Největší letošní zlevňování je prý za námi. "Pokud někdo chce hrát tu hru čekání na o trošinku lepší tarif, ať klidně ještě počká měsíc dva a sleduje bedlivě ceny," dodal Bartoň.

"Chce to opravdu sledovat a být připraven změnit dodavatele během jednoho měsíce," souhlasil Gavor.

Fixovat radí i někteří dodavatelé. "Vzhledem k vývoji na trhu aktuálně klientům doporučujeme právě fixované produkty," uvedla mluvčí firmy Eon Martina Slavíková.

"Už tam nevidíme moc velké možnosti poklesu. Na druhé straně jsou tady pořád rizika s eskalací různých konfliktů," upozornil ředitel firmy Tedom Jakub Odložilík.

[chooze:article;value:556209]

ČEZ na začátek července ještě oznámil zlevnění elektřiny u tarifů na dobu neurčitou. Další poklesy cen jsou s otazníkem. "Nemůžu říct, jestli to přijde nebo nepřijde. Platí, že se díváme na vývoj velkoobchodních cen, a když je to možné, tak to promítáme do ceníků pro naše zákazníky," sdělila mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Podle odborníků si na rozkolísané a těžko predikovatelné ceny na energetických trzích budeme muset zvyknout. Může za to i zrušení dlouhodobých smluv na odběr plynu z Ruska. Výkyvy už by se ale neměly podobat těm z dob energetické krize. Měly by se pohybovat maximálně do 10 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.