Topná sezóna je tady: Co dělat, aby vám vytápění pořádně nezatopilo

Neplýtvejte teplem

Větrat se musí i v zimě. Nedostatek čerstvého vzduchu totiž oslabuje organismus, a nahromaděná vlhkost v bytě navíc podporuje vznik plísní. Oproti letním měsícům ale větrejte krátce a intenzivně. Důležité je, aby se v místnosti vyměnil vzduch, ale neprochladly stěny.

Zbytečně nepřetápějte

"Nemalé finance ušetříte, když snížíte teplotu vytápění. Každý stupeň dolů ve všech prostorách znamená o šest procent nižší spotřebu energie. V obytných místnostech by vám měla stačit teplota do 21 °C, v ložnici ji snižte na 18 až 20 °C a na chodbě si vystačíte i s 19 °C," připomíná Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

[chooze:article;value:526114]

Nepřehřívejte bojler

Bojler nastavte na méně než 60 stupňů. Ideální je teplota 55 stupňů, nenastavujte ale teplotu nižší než 50 stupňů, abyste se nevystavovali zdravotním rizikům spojeným s množením bakterií. Chcete-li mít jistotu, že vaše teplá voda je nezávadná, můžete čas od času krátkodobě zvýšit teplotu ohřevu na 60 °C, což bakterie spolehlivě zahubí. "Snížením teploty ohřevu vody v bojleru z 65 na 55 stupňů ušetříte ročně několik tisíc korun za energie a snížíte i spotřebu vody, protože ji nebudete muset tolik ředit studenou," vysvětluje Jiří Matoušek z Centropolu.

Správná velikost bojleru

Pro určení optimální velikosti bojleru vycházejte z počtu osob v domácnosti. Dospělý člověk v průměru spotřebuje okolo 50 až 80 litrů teplé vody denně.

Zdroj vytápění

V rodinném domě se při řešení úsporných opatření zaměřte na zdroj vytápění. Případná změna způsobu vytápění je finančně náročné řešení s návratností několika let, a proto je nutné pečlivě zvážit všechny klady a zápory. Jaký zdroj vytápění je v dnešní době nejekonomičtější? Je rozumné spoléhat pouze na jeden, nebo se vyplatí zkombinovat jich víc? Napoví vám naše kalkulačka, vyzkoušejte ji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.