Tornáda pustoší jih Spojených států, mají nejméně sedm obětí

Nejhorší situace je v Alabamě a Georgii, kde guvernéři vyhlásili stav nouze. Vichr zničil desítky domů, kosil elektrické vedení, převracel auta, a dokonce vykolejil vlak, informovala CNN.

V Georgii zabil padají strom člověka v autě, nejvíce obětí hlásí Alabama, kde zahynulo šest lidí. “Stále pátráme po tělech," řekl CNN koroner okresu Autauga Buster Barber. Právě v okrese mezi historickým městem Selma a Montgomery zuřila tornáda nejvíce. Lidé dostali pokyn, aby se ukryli. Radar sledující bouři zaznamenal trosky, které vír vyhodil do výše šesti kilometrů.

[chooze:article;value:483586]

​V Obou státech vyhlásili guvernéři stav nouze. Bez elektřiny je na 150 tisíc odběratelů. Nebezpečí má trvat celou noc, varování vydaly úřady pro více než 30 milionů lidí, uvedla agentura AP.

V Selmě, která je z historie známá bojem za občanská práva černochů, způsobila tornáda značné materiální škody. V centru města vznikl průsek, kde je vše srovnáno se zemí. Do odvolání zde vyhlásili zákaz vycházení.

Mezitím na opačné straně země sužuje podle BBC Kalifornii série silných bouří, které způsobily záplavy, sesuvy půdy a výpadky elektřiny. V důsledku nepříznivého počasí tam zemřelo nejméně 18 lidí. Po krátkém čtvrtečním oddechu mají bouře opět v noci na pátek a o víkendu zesílit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.