Tornádo na jihu Slovinska zpustošilo vesnici. Na místě pomáhá armáda

Nebezpečné tornádo se v úterý prohnalo vesnicí Koseze na jihu Slovinska. Poničilo střechy 11 domů a zcela zpustošilo všechny zahrady. Na pomoc s odklízením škod přijela armáda a jednotky hasičů. 

"Všude, kudy se tornádo prohnalo, to bylo do několika vteřin naprosto zničené," popsala pro web 24ur.com nepříjemný zážitek jedna z místních Sara V. Eijk. Větrný jev, který podle meteorologů dosahoval až 107 kilometrů v hodině, spatřila v prostoru mezi svojí a sousedovou zahradou. Před extrémním počasím na Balkáně tento týden varovala také meteorologická výstraha, o které TN.cz informovala dříve.  

[chooze:article;value:515897]

​Vír vznikl ze silné bouře, kde se vytvořila supercela, informuje meteorologický web Severe Weather Europe. Tornádo pustošilo vše, na co přišlo. Jeho řádění zachycují i některé záběry zveřejněné na sociálních sítích. Za dobu pěti minut poničilo 11 domů a ze čtyř odneslo kusy střech. Nikdo se naštěstí nezranil.

"Slyšel jsem hrozný řev, tak jsem se šel podívat ven. Uviděl jsem tornádo přímo před naším domem, zůstali jsme ale doma," popisuje Jožko Koren, který v oblasti Ilirska Bistrica provozuje automyčku. Netrvalo dlouho a všechno okolo domu podle něj začalo létat ve vzduchu a silný vítr vytrhl i kus střechy sousední budovy. U jeho domu tornádo zničilo jenom domovní dveře. 

[chooze:article;value:511952]

​Hned druhý den začal Koren společně s dalšími sousedy a zhruba stovkou hasičů pomáhat odklízet škody a opravovat střechy. "Je to skutečné tornádo, které nás zasáhlo a způsobilo obrovské škody. Všichni jsme zvyklí na silný vítr nebo vichřici, ale když vidíte, co taková síla dokáže, jen žasnete," reagoval na zpustošenou vesnici nejvyšší představitel regionu Ilirska Bistrica Luka Špilar. 

Podle místních bylo štěstí, že tornádu přišly do cesty jen stromy a zahrady. "Lidem, kteří teď zůstali bez domova, je třeba pomoci a doufám, že stát nezapomene na všechny, kteří skutečně potřebují okamžitou pomoc," doplnila ještě Sara. Poškozeným lidem hned po incidentu nabídli hasiči a záchranáři pomoc a náhradní ubytování.

U Milána řádilo tornádo. Trhalo střechy a stromy i s kořeny (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.