Tornádo na Slovensku. Živel zničil koupaliště Podhájska, škody jsou obrovské

[chooze:gallery;value:33046]

Evropa se vzpamatovává ze silných bouřek, které o víkendu a v noci na úterý zasáhly velké území světadílu. Kromě Česka, kde se pás bouřek přehnal nejprve přes jižní Čechy a Moravu a následně pak ještě jednou přes Moravu, řádil prudký déšť a vichřice i dalších zemích.

Na sousedním Slovensku zasáhla v noci mimořádně silná vichřice oblíbené termální koupaliště Podhájska, které vyhledává s oblibou také řada českých turistů. Portál imeteo.sk uvádí, že s největší pravděpodobností šlo o tornádo. Podle webu to naznačuje mimo jiné detailnější průzkum škod. Extrémní vítr vytrhal stromy i převrátil stánky na koupališti a dokonce i karavan, ve kterém zrovna byla mladá rodina, píše portál tvnoviny.sk. Zajímavostí je, že zbytek obce vichřice nezasáhla. Rozsah škod je podle provozovatele termálního koupaliště obrovský. 

V Rakousku se výrazně rozvodnila řeka Inn, a to natolik, že například v tyrolském Schwazu úřady doporučily obyvatelům nevycházet z domů. V Gasteinském údolí se řeka vylila z břehů a vyplavila několik domů a hotelů v její blízkosti.

[chooze:article;value:519781]

Špatné počasí dostalo do problémů i letadlo směřující na španělský ostrov Mallorca. Při cestě nad mořem se ocitlo v silných turbulencích. Vítr dosahující rychlosti až 130 kilometrů za hodinu si s letounem pohazoval ze strany na stranu, zatímco se piloti snažili udržet kurs. Na palubě vypukla okamžitě panika.

Cestující se báli o své životy. Na záběrech, které natočila a na svém instagramu zveřejnila španělská akrobatka Estela Ortsová, lze vidět a slyšet vystrašené pasažéry, z nichž někteří se ze stresu i prudkých pohybů letadla dokonce pozvraceli, píše portál Daily Mail.

Na video z letadla se podívejte zde: 

Pilotům se naštěstí podařilo letadlo stabilizovat a bez větších problémů přistát na Mallorce. Předtím ale museli ostrov dvakrát obletět, než se počasí uklidnilo natolik, aby mohl stroj dosednou na zem. Původně 40minutový let tak nakonec trval přes dvě hodiny. Navzdory hrůzyplným chvílím se nikomu nic nestalo.

Velký problém dělá počasí také v proslulých Benátkách, které zdvihly povodňové hráze mezi Jadranem a lagunou, v níž se slavné město nachází. Pokouší se tak zabránit záplavám rozbouřeným mořem.

[chooze:article;value:515863]

V severní Itálii bouře způsobily sérii sesuvů půdy. Z hotelu Passo Tre Croci kvůli bouřce evakuovali záchranáři 70 lidí. Dopravu pod Alpami brzdí i napadané kameny, které blokovaly silnice i železniční tratě v okolí Verony a Trenta, píše portál Corriere del Veneto.

Ušetřeno nezůstalo ani Chorvatsko. V pobřežních regionech platí výstraha před silnými bouřkami. Meteorologové tam očekávají i krupobití, které zřejmě v Chorvatsku ukončí vlny veder. Nejhůře na tom má být region Istrie, kde už spadly teploty a ochlazovat se má i v následujících dnech, uvedl portál Danas.

Španělskou Mallorku zasáhla silná bouře. Způsobila řadu problémů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.