Totální likvidace Země. Bod zlomu kvůli extrémnímu počasí se blíží, varují vědci

Loňský rok překonal dosavadní rekordy i očekávání mnoha klimatologů. Podle klimatické služby Evropské unie (EU) Copernicus Climate Change Service byl o 1,48 °C teplejší, než činil dlouhodobý průměr období v letech 1850 až 1900.

Jedná se o dobu, než lidstvo začalo spalovat velké množství fosilních paliv, píše portál Nature. Podle analýzy bylo loni téměř každý den od července zaznamenáno nové globální teplotní maximum pro dané období.

[chooze:article;value:535427]

Ještě v roce 2015 si přitom vědci mysleli, že bude trvat desetiletí, než se globální průměrná teplota zvedne o 1,5 °C, uvedl portál Time. Podle odborníků přitom extrémní počasí jen dokládá, jak lidstvo zásadně změnilo planetu. "Toto je pouze náhled toho, co přijde, pokud nebudeme jednat," myslí si klimatolog Ruth Cerezo Mota.

Experti jsou přesvědčení, že k rostoucím teplotám loni přispěl nejen brzký příchod jevu El Niño. Jeho základním rysem je totiž nárůst povrchových teplot moře alespoň o 0,8 °C nad dlouhodobý průměr v oblasti centrálního rovníkového Pacifiku. Za oteplení navíc mohou také lidské emise.

Vědci se nyní snaží zjistit, zda je zvyšování teplot známkou toho, že globální oteplování zrychluje. "Sledování klimatu v příštích několika letech nám ukáže, zda došlo k prolomení daného bodu zlomu," poznamenal klimatolog Andrew Dessler.

Oteplování má však na Zemi zásadní dopady. Změna klimatu s sebou v roce 2023 přinesla extrémní počasí, ať už hovoříme například o masivních požárech v Řecku nebo na havajském ostrově Maui, kde zemřelo nejméně 100 lidí. Stovky životů si pak vyžádaly vlny veder v Mexiku.

[chooze:article;value:535060]

Další rok může být ještě extrémnější

Příliš optimisticky odborníci do budoucnosti nenahlíží. Mnoho faktorů totiž naznačuje, že rok 2024 bude z hlediska počasí a klimatu ještě extrémnější. "Víme, že nás čekají vlny veder. Ale kdy a kde udeří, nemůžeme předvídat," sdělila zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service Samantha Burgessová.

A dokonce by letošek mohl být ještě teplejší než rok 2023. Podle národní meteorologické služby Spojeného království Met Office existuje obrovská šance, že průměrná celosvětová povrchová teplota v roce 2024 překročí hranici 1,5 °C. "Je to poprvé, co to předpovídáme," sdělil klimatický pracovník Met Office Nick Dustone.

Podle klimatologů budou požáry častější. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.