Totální poplach epidemiologů. Nejsmrtelnější kmen mpox už je v Evropě

Odborník na infekční choroby Paul Hunter se podle deníku Mirror obává, že nejnovější kmen mpox už je ve Spojeném království. Tato varianta má v Africe úmrtnost kolem tří až čtyř procent. Předpokládá se ale, že v Evropě bude mnohem nižší.

Server Euronews v úterý informoval, že evropské zdravotnické orgány odmítly zavést na unijním území nová opatření proti nové variantě mpox. Odůvodnili to tím, že riziko, které představuje pro širší populaci, je nízké.

[chooze:article;value:569649]

​Výbor pro zdravotní bezpečnost Evropské komise dospěl v pondělí k rozhodnutí, že není potřeba zavádět hraniční kontroly ani iniciovat očkování proti tomuto viru v rámci celého bloku.

"Členové Výboru pro zdravotní bezpečnost se shodli na důležitosti úzce koordinovaného přístupu a na potřebě nadále situaci velmi pečlivě sledovat," uvedl mluvčí Evropské komise. Zůstává tak doporučení očkování pro určité skupiny obyvatel.

Epidemie mpox vypukla v listopadu 2023 v Demokratické republice Kongo a nedávno se rozšířila do Burundi, Rwandy, Ugandy a Keni.

V Česku máme několik tisíc vakcín proti mpox, uvedl ve vysílání TN Live ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.