Továrna týden budila lidi na Mostecku. Strašlivým hlukem i světlem jako ve dne

Města Litvínov a Most nemají zrovna klidného souseda. Mezi městy se totiž nachází velký industriální komplex, v němž se vyrábí plasty, stavební materiály nebo elektrotechnika. Celému komplexu dominuje petrochemický závod, který patří společnosti Orlen Unipetrol. Pro místní je tak důležitým zdrojem obživy.

Jenže je tady i stinná stránka života v blízkosti velké průmyslové oblasti. Tou jsou momenty, kdy je ruch přicházející z továren nesnesitelný. Své o tom ví i pan Jiří, který bydlí v Litvínově a kterému nedávná údržba v chemické továrně nedala spát.

[chooze:article;value:467415]

Důvodem bylo takzvané flérování, při kterém se spalují hořlavé plyny a páry, aby neunikly do ovzduší, kde by mohly způsobit výrazné škody na životním prostředí. Jedná se o běžnou praxi chemických továren po celém světě. Bohužel pro lidi žijící v sousedství flérování doprovází velký hluk a v noci i světlo ze spalování.

Poslední flérování, které v továrně začalo 3. ledna, trvalo celý týden. "Hučí to skoro stejně hlasitě jako stíhačka a čas od času se ozve rána, až se třesou okna. V noci to potom svítí skoro jako ve dne. Nedá se kvůli tomu pořádně spát," líčil situaci v sousedství průmyslového komplexu pan Jiří.

Na běžný hluk způsobený továrnou je už Jiří zvyklý. Zarážející mu však přijde mimořádná délka flérování. "Spalují obvykle jednou každé tři nebo čtyři měsíce a trvá to několik dní v kuse. Teď to však bylo celých sedm dní a pokračovalo to i přes noc. Nevěřím, že je něco takového hygienicky přípustné," myslí si Jiří.

Podle firmy Orlen Unipetrol je situace politováníhodná, avšak nezbytná. Továrna totiž prováděla důležitou údržbu. "Řešili jsme nutnou výměnu částí výrobních komponentů na etylenové jednotce a pro zajištění bezpečnosti bylo nezbytné přebytečné plyny uvolňovat flérováním," vysvětlil mluvčí Orlenu Pavel Kaidl.

[chooze:article;value:473426]

Ani firma samotná přitom z flérování velkou radost nemá. "Jde o finančně velmi náročnou operaci, při které jsou spalovány drahocenné suroviny, které mohly být komerčně zhodnoceny. Finanční ztráty často dosahují milionových částek, a proto se snažíme těmto situacím zamezit či je co nejvíce zkrátit," dodal Kaidl.

Hlavním problémem při flérování je především neustálý hluk a silné světlo vyzařující z továrny. Znečištění továrna podle svých slov však příliš limitovat nemůže. "Za případné nepohodlí vzniklé audiovizuálními efekty, které flérování provázejí, se omlouváme," uvedl Kaidl.

Se samotnou omluvou se ale Jiří nejspíše nespokojí. Uvažuje totiž, že se bude hájit i soudní cestou. "Lidé tady v okolí ani město s tím moc dělat nechtějí. Továrny totiž vidí jako své živitele, a tak jsou jim ochotni leccos odpustit," řekl Jiří.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.