Toxické látky mohou u dětí způsobit obezitu. Vědci radí, jak se jim vyhnout

Používání některých výrobků si teď možná rozmyslíte. Studie publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives totiž odhalila, že toxické látky, které vypouští, mohou nepříznivě ovlivnit vývoj vašeho dítěte.

Jednou skupinou zkoumaných vzorků bylo 312 dětí. Většina z nich ještě nedorostla do puberty a už tak trpěla nadváhou, což je podle vedoucího studie, profesora Jesseho Goodricha z univerzity v Severní Karolíně, velmi znepokojující. Odebrané vzorky totiž prokázaly přítomnost právě perfluoroalkylových chemických látek v krvi. 

"Puberta je kritickým obdobím pro vývoj mnoha různých orgánů a tkání," řekl podle deníku CNN. "Takže skutečnost, že tyto změny pozorujeme ještě před pubertou, může značit připravení půdy pro mnoho nemocí v pozdějším věku," vysvětlil.

[chooze:article;value:461495]

​Všech celkem 449 výzkumných vzorků vykazovalo známky metabolických změn v důsledku přítomnosti těchto toxických látek v krvi. Právě taková změna způsobená nevědomým přijímáním toxických látek pak podle studie způsobuje řadu zdravotních následků, a to nejen zvýšenou náchylnost k obezitě, ale i inzulínovou rezistenci či zvýšené riziko výskytu rakoviny.

Vyhnout se těmto toxickým látkám je podle vědců ale obtížné. Používají se totiž například při výrobě koberců, oblečení a některého nábytku, který je odolný vůči skvrnám a poškození vodou. Vyhnout se jim nelze ale ani v případě, že konzumujete předem zabalené jídlo.

Tyto látky se totiž používají například při balení potravin, a to proto, aby se zabránilo prosáknutí mastnoty. Nevědomky je můžete konzumovat i při pití z papírových kelímků. Velké množství těchto látek ale může obsahovat i dlouhotrvající make-up.

Obezita je v Česku na vzestupu. Pacienti s 200 a více kilogramy už nejsou vzácností:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.