Tragédie na Českolipsku. Čápa srazil náklaďák, ochránci pátrají po jeho hnízdě

Čápa pravděpodobně sraženého autem si všiml jeden z projíždějících motoristů, který zavolal okamžitě městskou policii.

"Musím se toho řidiče zastat, viděl jsem, jak se pokouší čápovi vyhnout a začal brzdit. Až se zakouřilo od pneumatik," řekl Michal Matušek, oznamovatel střetu s čápem.

[chooze:article;value:558427]

​"Reagovali jsme co nejrychleji, do tří minut jsme tady byli," uvedl Petr Kalus, strážník Městské policie Jablonné v Podještědí, kde k nehodě došlo.

Na cestě byla i vedoucí záchranné stanice. Spěchala čápovi pomoci. Po chvíli ale chráněný čáp na vnitřní zranění zemřel. Zaměstnanci úřadu mezitím kontrolovali všechna čapí hnízda na kamerových systémech.

"Hlídali jsme obě hnízda, která u nás máme. Kontrolovali jsme, jestli se druhý čáp vrátí. Na pivovarský se nám vrátil, později se objevil i na pilským," vysvětlila Jana Cymbálová z městského úřadu v Jablonné v Podještědí.

[chooze:article;value:544554]

​Těžký pták byl při nešťastné srážce ve vzletu. Podle ornitoložky měl v zobáku patrně seno z nedaleké louky, kterým chtěl vyspravit hnízdo.

"Nešťastnou událost jsme zadokumentovali a zaevidovali. Díky bezpečnostním kamerám se nám také podaří ustanovit řidiče dotčeného nákladního vozidla," informovala Ivana Baláková, mluvčí Policie ČR pro Liberecký kraj.

"Ten zbylý partner by měl zvládnout mláďata uživit sám. Bude se samozřejmě chudák víc otáčet," domnívá se Ivana Hancvenclová z Útulku Archa Liberec.

Ornitologové teď budou dál pátrat po hnízdě, ve kterém čáp bude chybět, aby mohli v případě komplikací zasáhnout.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.