Tragédie na FF UK už se nemá opakovat. Lékařům se zpřístupní registr zbraní

Jméno, datum narození, ale i informace o zbrojním průkazu. K tomu budou mít lékaři přístup. "Je to napojení všech systémů, které lékaři využívají na kmenové registry. A součástí toho registru v souladu s novou legislativou bude záznam o tom, jestli má pacient zbrojní průkaz," říká ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn. 

Lékařům by měl prý nový systém umožnit lepší dohled nad pacienty, kteří jsou držiteli zbraní. Například v případě, kdy by se jejich psychický stav výrazně zhoršil, můžou efektivněji zasáhnout.

"Klíčem pro vylepšení toho systému je, že lékař, který samozřejmě nemá jak toho pacienta prošacovat, by v tuhle chvíli zjistil, že může legálně držet zbraň. A v tu chvíli by už nastartoval standardní proces, to znamená oznámil to policii, která by mohla už dále zasáhnout," objasňuje Foltýn. 

[chooze:article;value:539084]

​Praktici většinou vědí, jestli jejich pacienti vlastní zbrojní průkaz, protože k němu vydávají nutné posudky, lékaři v ambulancích to ale vůbec nemusí tušit.

Právě to by se mělo změnit. Někteří praktici si přitom už teď stěžují, že proces odebrání zbraní je příliš zdlouhavý. Protože v případě, že lékař nabude přesvědčení, že by pacientovi měl být zbrojní průkaz odebrán, musí se daný pacient nejprve dostavit k lékařské prohlídce. K tomu ho prý lékař ale nijak nedonutí.

"Pokud by to měla být akutní změna stavu, a tedy akutní odebrání zbraně, tak v praxi si úplně nedovedu představit, jak by to fungovalo. Praktický lékař vyzve toho pacienta, aby k němu přišel, ale on de facto nemá žádné páky, aby donutil toho člověka přijít," vysvětluje praktický lékař Cyril Mucha. 

Změna s novým zákonem

Podle nového zbraňového zákona bude mít ale ošetřující lékař povinnost policii okamžitě oznámit, že jeho pacient trpí nemocí, která omezuje jeho právo legálně držet zbraň. Pokud se nepodrobí mimořádné lékařské prohlídce, o zbrojní průkaz přijde.

[chooze:article;value:536085]

"Systémy policie jsou na tuto komunikaci už poměrně dobře připravené v současné době. Zejména čekáme na spuštění rozšířeného národního zdravotního systému, což by měla přinést novela zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ta by měla tuto komunikaci ještě výrazně zefektivnit," říká expert na zbraně z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Jan Bartošek. 

Právě kvůli digitalizaci ale nový zbraňový zákon začne platit až od roku 2026. A zavede i další změny. Držitelé zbraní budou muset například chodit k praktikovi pro posudek o zdravotní způsobilosti každých pět let. Doposud to bylo jednou za deset let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.