Tragédie v belgické zoo. Lev Nestor zadávil lvici Mayu z Česka, měli tvořit pár

K velkému neštěstí došlo ve středu odpoledne v zoologické zahradě Bellewaerde Park v Belgii. Ve lvím výběhu tam zničehonic lví samec Nestor zaútočil na svou partnerku Mayu. Před očima ošetřovatelů se jí zakousl do krku.

Ošetřovatelé se pokusili obě velké kočky od sebe odehnat, avšak marně. "Jsme velmi limitováni tím, co můžeme v takovém případě dělat. Nemůžeme skočit výběhu a zvířata od sebe odtrhnout. Zkoušeli jsme Nestora rozptýlit proudem vody a výstřely ze vzduchovky, ale nezabralo to," sdělila portálu VRT News veterinářka Melissa Nolletová.

Nestor tak během chvilky Mayu bohužel zardousil. "Je to velká tragédie, která nás všechny zaskočila. Bohužel jsou to stále divoká zvířata a k podobným věcem dochází i v přírodě," uvedl mluvčí zoologické zahrady Filip Van Dorpe.

[chooze:article;value:523558]

Oba lvi jsou v zoo novými přírůstky. Nestor dorazil ze zoo v Antwerpách, zatímco Maya a její sestra Numa mají český původ a pocházejí z královédvorské zoo. Podle očekávání ošetřovatelů měli tři lvi utvořit smečku a rozmnožit se.

Ze začátku vše vypadalo dobře. Nestor i Maya byli střídavě vpouštěni do výběhu, aby si zvykli na svůj pach, a poté začala postupná setkávání, která podle veterinářů vždy probíhala dobře. "Bylo to jako když sepne spínač. Během chvilky se všechno změnilo," popsala děsivé chvíle Nolletová.

Snahy o vytvoření lví smečky budou navzdory neštěstí pokračovat. Numu však veterináři k Nestorovi nyní nějaký čas nepustí. "Numa si musí zvyknout na to, že její sestra tu už není. Rozhodně ji k Nestorovi aspoň měsíc nepustíme. Je menší a mladší než Maya, takže se mu nemá šanci ubránit. Ale jen protože se něco pokazilo u jedné lvice ještě neznamená, že tomu tak bude i u další," věří Nolletová.

Zvířata v zoo se po zimě probudila dřív. Láká to návštěvníky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.