Tragédie v Libavé: Při výbuchu zemřel jeden voják, osm lidí je zraněných

[chooze:gallery;value:36246]

​Po třetí hodině odpoledne sdělilo ministerstvo obrany další podrobnosti k nehodě ve vojenském prostoru Libavá. "Krátce po jedenácté hodině dopolední došlo k výbuchu zatím nespecifikované munice ve výcvikovém prostoru Libavá, konkrétně v prostoru trhací jámy Čermná," popsal resort.

Munice vybuchla během plánovaného výcviku pyrotechniků. "Na místě bylo zraněno sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec. Jeden voják na místě bohužel zemřel. Všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí," doplnilo ministerstvo.

[chooze:article;value:553133]

"Blízcí zraněných a zemřelého vojáka byli o nešťastné události vyrozuměni," uvedl také úřad. Vojenská policie, která případ vyšetřuje, zahájila úkony v trestním řízení. Zraněné převezli záchranáři do Fakultní a Vojenské nemocnice Olomouc. Na místě pomáhali také hasiči.

Vojenský prostor Libavá:

K výbuchu se vyjádřila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)​. "Na základě informací získaných v místě dnešní tragické události na Libavé mohu konstatovat, že dle prvotních zjištění lze vyloučit, že by výbuch byl způsoben sabotážní či jinou činností ze strany cizí moci. Chci tak jednoznačně vyvrátit jakékoliv dezinformace, které o tom kolují na sociálních sítích a ve veřejném prostoru. Více informací přinese až vyšetřování," uvedla na síti X

Černochová v pondělí osobně navštívila několik zraněných. "Všichni jsou naštěstí mimo ohrožení života, tři z nich byli již propuštěni z nemocnice," informovala. Rodině zemřelého vojáka vyjádřila hlubokou soustrast a dodala, že ministerstvo je připraveno poskytnout maximální možnou pomoc a podporu.

Vojenský újezd Libavá se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc. Zabírá asi 240 kilometrů čtverečných a vznikl v roce 1946. Vojenský prostor je nepřístupný veřejnosti, otevírá se pouze výjimečně.

Tématu se věnovalo i vysílání TN Live. Událost okomentoval bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.