Tragédie v ponorce. Manželka a matka obětí popsala jejich poslední chvíle

Pět dní svět s napětím sledoval pátrací akci po ponorce, která se měla potopit až k vraku Titaniku. Pět dní příbuzní doufali, že jsou jejich blízcí naživu. Všech pět mužů na palubě ale nejspíše zemřelo už v neděli 18. června, a to jen pár okamžiků po potopení se k vraku. 

Ponorka se začala potápět 18. června v osm hodin ráno tamního času. Po hodině a 45 minutách ponoru, tedy v 9:45, s nimi ztratili kontakt. Později vyšlo najevo, že právě v tu dobu americké námořnictvo zaregistrovalo zvuk imploze, píše deník Daily Mail. V ponorce v tu chvíli zemřeli britský miliardář Hamish Harding, generální ředitel a zakladatel OceanGate Stockton Rush, francouzský pilot ponorky Paul-Henri Nargeolet a britsko-pákistánský obchodník Shahzada Dawood se svým synem Sulemanem, kterému bylo teprve 19 let.

Na palubě mateřské lodi Polar Prince, ze které muži přestoupili na ponorku, byla i Christina Dawoodová, manželka Shahzady a matka Sulemana, se 17letou dcerou Alinou. Christina nyní pro deník New York Times popsala, jaké byly poslední chvíle jejího syna a manžela.

Teplé ponožky, hudba a tma

Na mateřskou loď do přístavu v St. John's na kanadském ostrově Newfoundland prý dorazili uprostřed noci 15. června a hned vypluli na místo ponoru. Následovalo několik vědeckých brífinků, muži si chystali teplé ponožky a čepice, protože u vraku Titaniku je zima, den před ponorem drželi dietu a ráno v den ponoru si ani nemohli dát kávu. Na palubě ponorky byl totiž jen malý záchod schovaný za závěsem.

[chooze:article;value:511606]

​Cestujícím bylo prý také řečeno, aby si nahráli svou oblíbenou hudbu do telefonů. Tu si pak mohli v ponorce pouštět přes bluetooth reproduktor, ředitel společnosti Stockton Rush ovšem zakázal country hudbu. Muži prý byli také varováni, že sestup bude probíhat v naprosté tmě, protože světlomety budou vypnuté, aby se šetřila energie baterie. Bylo jim nicméně řečeno, že pravděpodobně uvidí bioluminiscenční tvory.

Profesionální tým

Podle Christiny byl celý tým velmi profesionální. "Bylo to jako dobře namazaný stroj, bylo vidět, že už to udělali mnohokrát," popsala žena své pocity, když probíhaly poslední přípravy. Suleman a Shahzada měli na sobě kombinézy OceanGate, nepromokavé kalhoty, oranžovou nepromokavou bundu, speciální boty, záchranné vesty a helmy. Před nástupem na ponorku se vyfotili a ještě žertovali. "Vypadám dost tlustě," vtipkoval prý Shahzada. Při nastupování byli prý muži v oblecích dost neohrabaní a žena s dcerou se jim smály. 

Všech pět cestujících následně vlezlo do ponorky a potápěči zavřeli poklop. Zvenku pak utáhli všechny šrouby a ponorka se ponořila. "Bylo to dobré ráno," řekla Christina. Tým jí prý řekl, aby se nebála, že komunikace může být nespolehlivá, a že pokud nastane problém, tak se mise přeruší a ponorka shodí závaží a vystoupá na povrch.

O chvíli později se ale dozvěděla, že s ponorkou ztratili kontakt. "Dívala jsem se na oceán, abych je viděla vynořovat se," popsala. To se nikdy nestalo. Christine byla na palubě mateřské lodi, když o pět dní později přišla zpráva, že byly nalezeny trosky z ponorky.

Měla jet taky

Christine Dawoodová řekla, že její manžel byl z cesty nadšený. Titanic ho prý fascinoval od návštěvy výstavy v Singapuru v roce 2012, která se konala u příležitosti 100. výročí potopení lodi. Byla to prý právě Christina, kdo našel inzerát na OceanGate. Původně měla v úmyslu podniknout výlet se svým manželem, ale kvůli pandemii nemoci covid-19 se cesta zpozdila, a než se jim podařilo výlet zrealizovat, tak byl syn Suleman dost starý na to, aby jel místo ní. Teenager chtěl u vraku Titaniku překonat světový rekord a složit Rubikovu kostku v největší hloubce.

Smrt posádky nastala během imploze. Podívejte se, co se s ponorkou přesně stalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.