Tragédii šlo zabránit! Přeživší masakru z festivalu Supernova požadují miliardové odškodné

[chooze:gallery;value:34290]

​Žaloba, kterou v pondělí u soudu v Tel Avivu podalo 42 žalobců, tvrdí, že bezpečnostní služba Šin Bet, Izraelské obranné síly (IDF), izraelská policie a tamní ministerstvo obrany v mnoha případech selhaly při plnění svých povinností, informuje list The Times of Israel. "Katastrofě se dalo v mnoha okamžicích zabránit," uvedli zástupci pozůstalých pro izraelská média.

Žaloba poukazuje na hrubou nedbalost týkající se řízení událostí na open air festivalu a podle izraelských médií jde o největší žalobu svého druhu proti izraelským bezpečnostním složkám. Žalující v ní požadují odškodné ve výši 200 milionů šekelů (asi 1,25 miliardy korun).

[chooze:article;value:525233]

​"Jediný telefonát představitelů IDF, který by varoval organizátory festivalu, aby jej okamžitě zrušili s ohledem na očekávané nebezpečí, by zachránil životy a zabránil fyzickým a duševním zraněním stovek účastníků festivalu, včetně žalobců," uvádí se v žalobě. "Nedbalost a hrubé přehlédnutí je neuvěřitelné."

Žaloba je podložena lékařskými posudky, které dokládají utrpení těch, co řádění Hamásu přežili, a psychické strádání pozůstalých po obětech. "Jediné, co obžalovaní museli udělat, bylo zatelefonovat jejich jménem odpovědným osobám, aby s ohledem na oznámení přijatá v noci mezi 6. a 7. říjnem festival rozehnaly," uvedli právníci.

Žaloba se mimo jiné týká povolení a schválení festivalu a místa jeho konání a dalších tvrzení týkajících se varování před vážným bezpečnostním rizikem v oblasti, které bylo obdrženo několik hodin před masakrem. Izraelská média dále uvádí, že podle žaloby se festival konal i přesto, že vysocí důstojníci divize IDF v Gaze vyjádřili obavy z velkého shromáždění tak blízko hranic Gazy.

V dokumentu je rovněž uvedeno, že vyšší operační důstojník divize Gaza se postavil proti konání festivalu, protože představoval zbytečné bezpečnostní riziko, a dokonce zdůraznil, že IDF by měly potíže se zajištěním večírku po celý víkend, protože byl svátek Simchat Tóra a mnoho vojáků odjelo domů, píše The Jerusalem Post. Navzdory jeho varování bylo nakonec povolení ke konání festivalu vydáno. Podle žalobců navíc nikdo z IDF ani policie neinformoval více než tři tisíce návštěvníků kulturní akce o bezpečnostních obavách.

Žalobci ve své žalobě zdůrazňují, že "žaloba nepřichází, aby nahradila státní vyšetřovací komisi, která bude zřízena, a že žaloba se týká konkrétně opomenutí a nedbalostí, které předcházely tragédii na festivalu Supernova, včetně jeho schválení a povolení a nevydání příkazu k rozpuštění akce navzdory obdrženým varováním". Očekávají pak, že "soud bude konat a odškodní žalobce, kteří jsou ve velmi těžké situaci".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.