Tragická nehoda na Slovensku: Tajný dokument železnic odhalil nové skutečnosti

[chooze:gallery;value:36433]

​Při čtvrteční srážce linkového autobusu s mezinárodním expresem EC 279 z Prahy do Budapešti přišlo o život sedm lidí. Všechny oběti cestovaly v autobuse, šest z nich bylo navíc z jedné obce.

Den po nehodě slovenský ministr dopravy Jozef Ráž na tiskové konferenci oznámil, že kolej, po které rychlík jel, byla uzavřena kvůli pracím, které tam probíhaly po bouřkách z předchozích dnů. Vlak tam tedy podle jeho vyjádření neměl co dělat. "Vše fungovalo, jak mělo, šlo tedy pravděpodobně jen o selhání lidského faktoru," citoval tehdy šéfa resortu dopravy web tvnoviny.sk

Interní svodka o poruchách a mimořádných událostech teď ale přinesla nové informace. Dokument získal portál Aktuality.sk. Interní dokument potvrzuje, že v úseku u Nových Zámků výluka skutečně byla, a to přesněji napěťová. Bylo tam totiž poškozené nosní lano trakčního vedení. Výluka však podle svodky skončila v 16:38, tedy zhruba půl hodiny před nehodou.  

[chooze:article;value:562455]

Ministerstvo dopravy se odvolává na pokračování vyšetřování a k události se odmítlo vyjádřit, napsal v úterý web tvnoviny.sk. Podle odborníků na železnice však existuje několik druhů výluk a neznamená to, že když jedna skončila, druhá nemohla stále trvat, dodal portál.

Generální ředitel Železnic Slovenské republiky (ŽSR) Alexander Sako v pátek řekl, že před nehodou projel přejezdem osobní vlak do Nových Zámků, v té době byly závory spuštěné. "Následně se zvedly, přes koleje přejelo osobní vozidlo a za ním autobus," popsal tehdy situaci. "Ten se v kritické chvíli srazil s mezinárodním rychlíkem EuroCity směřujícím z Prahy do Budapešti. Podle předběžných zjištění jel vlak po uzavřené koleji," dodal Sako. Podle jeho slov se dosud na Slovensku podobná tragédie nestala.​

Železniční společnost dva dny po nehodě vyloučila pochybení strojvedoucího. Srážku vyšetřují tři vyšetřovací týmy z ministerstva dopravy, ŽSR a také Železniční společnosti Slovensko.

Vlak jel po uzavřené koleji, říká ministr o srážce s autobusem na Slovensku (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.