Tragická srážka vlaků v Řecku má nejméně 36 obětí a desítky zraněných

Neštěstí se stalo u města Larisa na trati vedoucí z Atén, a to asi 130 kilometrů před cílovou Soluní, informovala BBC. Svědci na místě uvedli, že srážka byla velmi silná, po nárazu na místě zavládla panika.

Ve vlaku cestovalo na 350 lidí. Podle úřadů zahynulo nejméně 36 z nich, minimálně 85 dalších utrpělo zranění. Podle informací agentury AP bylo asi 25 lidí ve vážném stavu. Z 85 zraněných bylo 53 převezeno do nemocnice. 

[chooze:article;value:454975]

"Slyšeli jsme velkou ránu," popsal jeden z cestujících. ​"Na 10 nebo 15 vteřin nastal chaos," dodal. Několik cestujících náraz vymrštil z oken, další se snažili jakkoliv uniknout ven z trosek.

Na místě zasahuje na 150 hasičů a 40 sanitek. Záchranné práce byly kvůli tmě a velkému množství trosek komplikované. Záchranáři v hustém dýmu odstraňovali kusy zdeformovaného kovu a pátrali po lidech uvězněných pod troskami. 

[chooze:gallery;value:30597]

​"Přední část vlaku byla rozbita. Přivoláváme jeřáby a speciální zvedací zařízení, aby odklidily trosky a zvedly vagony. Všude kolem místa nehody jsou rozházené trosky," řekl podle AP guvernér kraje Thesálie Kostas Agorastos. Úřady povolaly na pomoc i armádu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připomněl, že železniční tragédie v Řecku je pátou nejtragičtější nehodou v Evropě za posledních 30 let. "Příčinami železničních katastrof byly většinou technické závady na vlacích nebo kolejích, lidské selhání nebo špatné zabezpečení," dodal. Pozůstalým vyjádřil upřímnou soustrast.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.