Tragické nehodě vlaků v Pardubicích šlo zabránit. Chyběla jediná věc, říká dopravce

Společnost RegioJet, jejíž rychlík se v Pardubicích srazil s nákladním vlakem při tragické nehodě 5. června, zdůraznila potřebu národního zabezpečovače. Systém by totiž podle dopravce mohl srážce vlaků zabránit. Pardubické nádraží jej ale nemělo.

Zabezpečovač by začal automaticky brzdit vlak, pokud by systém odhalil, že se na trati už jiná souprava nachází. Mohl by tak eliminovat riziko lidské chyby, která za nehodou pravděpodobně stála.

Test RegioJetu spočíval v rekonstrukci situace. V tomto scénáři však zafungoval systém, který by vlak začal automaticky brzdit. "Je zřejmé, že zabezpečovací systém MIREL, který je standardně nainstalován ve všech elektrických lokomotivách společnosti RegioJet, automaticky a včas aktivoval zabezpečení vlaku, který překročil stanovenou rychlostní hranici 47 kilometrů za hodinu," uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

[chooze:article;value:558991]

​Vlak, který se srazil v Pardubicích s další soupravou, těsně před srážkou jel rychlostí 59 kilometrů za hodinu, což výrazně prodloužilo brzdnou dráhu. "Detailní analýza z lokomotivy ukázala, že s aktivním vlakovým zabezpečovačem by vlak začal samočinně brzdit o 458 metrů dříve, než rychlobrzdu spustil sám strojvedoucí. Oba vlaky by se tak vůbec nepotkaly," dodala Janoušek Kostřicová.

RegioJet přitom nepopírá, že za nehodou stál s největší pravděpodobností lidský faktor. "Cílem této demonstrace není popřít lidskou chybu našeho strojvedoucího, ale zdůraznit, že zabezpečovací zařízení jsou zde, aby kontrolovala lidské chyby. Národní zabezpečovač by v tomto případě svou funkci splnil a nehodě by zabránil," prohlásil ředitel RegioJetu Radim Jančura.

Česko se má na začátku příštího roku dočkat zapojení do evropského zabezpečovacího systému ETCS. Ten má zajistit vyšší stupeň zabezpečení i snazší přechody vlaků mezi jednotlivými státy. Na rozdíl od současného systému zabezpečovačů dokáže vlak v případě nutnosti i zastavit.

Srážka vlaků v Pardubicích:

[chooze:gallery;value:36117]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.