Tragický konec pátrání po houbaři z Děčínska. Policisté ho našli mrtvého

Rozsáhlá pátrací akce probíhala v okolí Jetřichovic. 68letý muž z Děčína v úterý kolem půl deváté ráno odjel svým vozem značky Renault Captur na houby do lesů a nevrátil se. Hledání policisté ukončili ve středu.

"Policisté v rámci pátrací akce dotyčného vypátrali. Bohužel už bez známek života," řekla TN.cz policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

[chooze:article;value:517298]

Za posledních pár dní šlo přitom už o několikátou pátrací akci po houbaři. Jedna probíhala od neděle na Chomutovsku. Také tam si starší muž vyrazil na houby, ale domů se nevrátil. V tomto případě ale vše naštěstí dobře dopadlo a dotyčného se v úterý podařilo najít. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Právě skvělé podmínky nyní lákají lidi do lesů, ti se často vrací s ohromnými úlovky. S hlavou skloněnou k zemi a zabraný do hledání se však člověk může snadno ztratit a dojít do míst, kde to vůbec nezná a odkud netrefí zpět.

[chooze:article;value:517703]

"Jak bohužel bývá obecnou zvyklostí, každá příjemná kratochvíle se pojí i s mnohými úskalími. Ví to každý policista, neboť právě období houbaření mají spojeno s množstvím případů pátrání zpravidla po starších lidech," uvedla na webu policejní mluvčí Lenka Vanková.

Policisté proto vydali užitečné rady, na co by lidé neměli zapomenout předtím, než se vydají do přírody. Důležité je také vědět co dělat, když už se člověk ztratí.

Vyrážíme do přírody

Lidé by měli předem zvážit své síly, schopnosti a zkušenosti. Policisté totiž upozorňují, že je nutné mít sílu dojít z výletu či lesa zpět domů. Je tak podstatné si vše dobře naplánovat.

O plánech bychom měli informovat také své blízké, aby věděli, kam vyrážíme a kdy se hodláme vrátit. Zapomenout nesmíme na mobilní telefon. Ten musí být nabitý a také funkční, abychom kdykoli mohli zavolat pomoc. Policisté navíc radí si stáhnout aplikaci Záchranka.

[chooze:article;value:517536]

V případě delších túr je dobré si přibalit svačinu a pití, popřípadě mít při sobě i léky, které běžně používáme. Zvolit bychom měli i vhodné oblečeníkvalitní boty.

Rozhodně bychom se neměli vydávat do neznámého nebo neschůdného terénu. Během cesty je dobré si všímat různých větších objektů či poznávacích znamení, která nám usnadní orientaci v případě, že zabloudíme. Pokud je to jen trochu možné, je lepší se vždy vydat na výlet nebo na houby s někým dalším.

Zabloudili jste?

Pokud máte pocit, že jste se ztratili, zachovejte chladnou hlavu a hlavně nezmatkujte. Policisté doporučují se vrátit na místo, které je vám povědomé nebo lze alespoň dobře popsat.

Je dobré se vždy raději držet turistických cest se značením a zachovat jeden směr trasy. Pokud vás vyrazilo více, měli byste se držet na dohled. V případě potřeby si lidé mohou zavolat pomoc mobilem. Nezbytné je popsat, kde se přibližně nachází. "Z místa pak už neodcházejte a vyčkejte na pomoc," uzavřela Vanková.

Deštivé počasí přálo houbařům a odstartovala jim tak sezona. Podívejte se na reportáž (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.