Tragický příběh studentky. Někdy je proti duševní nemoci medicína bezradná, říká lékařka

Studentka medicíny trpěla bipolární afektivní poruchou. "Jsou zprávy, ze kterých je nám hodně, hodně smutno. Jsou situace, kdy je i jediné slovo příliš mnoho a tisíce slov je zoufale málo. Opustila nás naše studentka Alžběta. Její rodina požádala o zveřejnění následujícího dopisu, věřím společně s nimi, že na Bětku nikdo z těch, kdo ji znali, nezapomene," uvádí v srdceryvném vzkazu na facebooku proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Marx.

"Po její poslední hospitalizaci letos na jaře byla následná depresivní fáze velmi hluboká a nekončící. Bětka se s ní snažila bojovat ze všech sil, ale nejvíce ji trápil rostoucí a neutuchající pocit izolace od ostatních lidí. Setkání s blízkými často jenom jitřilo její bolest z nemožnosti naplnit touhu po hlubokém rozhovoru a vztahu. Nakonec se naše milovaná Bětka rozhodla s odvahou a přímočarostí sobě vlastní v sobotu 14. 9. 2024 ve večerních hodinách učinit sama velký skok víry za naplním jejích tužeb," informuje rodina studentky.

[chooze:article;value:370528]

​"To, co se stalo, je obrovskou lidskou tragédií. Bipolární afektivní porucha je vážnou a život ohrožující chorobou. Studentka byla hospitalizovaná, ale každá vážná nemoc může skončit špatně, i když ten, kdo onemocněl, se léčí," vysvětluje pro TN.cz psychiatrička Džamila Stehlíková.

"Nepodceňujme poruchy deprese, což není jen špatná nálada, ale třeba také úzkost. Léčba často zlepšuje kvalitu života, někdy je ale nemoc tak zlá, že zvítězí a medicína může být bezradná, i když je u nás psychiatrická péče na vysoké úrovni a neustále se zlepšuje," připomíná uznávaná lékařka.

"Po dlouhé nemoci se mohou lidé cítit vysílení a bohužel se to týká i mladých, protože samotná choroba bývá intenzivní a bolestivá. Paradoxně právě mladší pacienti bývají někdy ohroženější, protože choroba u nich může mít jiný průběh a počet jejich sebevražd roste," dodává Stehlíková.

VFN: Mezi středoškoláky přibývá pokusů o sebevraždu. Častá je intoxikace (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.